Петък, 02 Юни 2023
    
Бизнес Бургас

Близо 100% надценка на храни на пазара установиха властите

  02.03.2023 16:46  
Близо 100% надценка на храни на пазара  установиха властите

Цените на дребно не винаги отразяват адекватно темповете при търговията на едро

Дона МИТЕВА

Храни на пазара с над 90% надценка установиха проверки на властите. Големи маржове по веригата на предлагане  между цените на едро и на дребно от 10% при хляба до над 100% при някои продукти.

Необяснимо големи, дори разширяващи се маржове при яйца, масло, кашкавал и сирене – затова и съмнения за неоправдано високи цени на дребно. Това констатира презентацията  в Министерския съвет с участието на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министъра на земеделието Явор Гечев и министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, която е на базата на направените проверки.

Нарастването на разликата в цените на едро и дребно при кашкавал „Витоша“ е до 20% в края на февруари. При маслото се отчита намаляване на едровата  цена, която не се отразява върху тази на дребно. А разширяването на маржа е с 61%.

Докато яйцата поевтиняват на едро, поскъпването на дребно е факт. Разликата между двете цени е 40%.

Примерите от пазара сочат: кашкавал от кравя мляко по БДС с приблизително тегло 0.400 кг при доставна цена от 8.04 с ДДС се продава на цена от 15.59. Разликата е 94%. За същото количество краве сирене доставната цена е 5.64, а продажната 10.77 – поскъпване с 91%. Разликата при тези два продукта може да бъде и по-скромна  при кашкавала от 6.91 на 10.72 и при сиренето от 5.64 на 8.20. Това е още едно доказателство, че може да се работи и с по-малка надценка.

Проверките на ценообразуването ще продължат като целта е да се превърнат в постоянен мониторинг, обеща министър Алексиев в национален ефир. Предстои да заработи сайтът, който ще показва маржът на цените на продуктите от производителя до търговския щанд.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Димитър Николов: 3-ти март е символ на несломимия дух на българския народ и обичта му към отечеството
  03.03.2023 11:34      

Кметът на Бургас Димитър Николов поздрави своите съграждани по повод националния празник: