Вторник, 23 Май 2023
    
Общество

Учени създадоха антибиотик без бактериална резистентност

  21.02.2023 09:08  
Учени създадоха антибиотик без бактериална резистентност

Планират се допълнителни проучвания за безопасността и ефикасността на лекарството

 

Учени от Калифорнийския университет в Санта Барбара създадоха широкоспектърен антибиотик, който не предизвиква бактериална резистентност. Резултатите от работата са описани в списанието EBioMedicine, пише Нова ТВ. Откриването на ново лекарство се случи случайно: по време на разработването на специална мини електростанция за презареждане на телефони в полето, която се основаваше на микроби. По-късно възниква идеята за модифициране на тези съединения в потенциални антибиотици.

Първоначално изследователите смятаха, че тези химикали може да са токсични за човешките клетки, но един химикал се оказа безопасен. Тази проба успя да унищожи всеки бактериален патоген, който беше тестван. Уникалността на лекарството се състои в това, че бактериите не развиват резистентност към него, което е основната пречка за създаването на нови антибиотици.

Новото лекарство има и специфичен механизъм на действие. За разлика например от пеницилина, който засяга специфична функция на микробите, иновативният антибиотик засяга много функции едновременно: той разрушава бактериалната мембрана, което води до дезактивиране на патогена. В бъдеще се планират допълнителни проучвания за определяне на безопасността и ефикасността на лекарството при хора, за да се определят всички клинични ползи и рискове.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Андрей Рунчев, общински лидер на ГЕРБ: Потърсили сме широк профил от професионалисти и специалисти
  21.02.2023 17:14      

Георги РУСИНОВ   В листата на ГЕРБ-Бургас ще влязат професионалисти и специа