Вторник, 16 Май 2023
    
Камено

Камено празнува Трифон Зарезан с вкусен фестивал и истории за вино (СНИМКИ)

  14.02.2023 16:35  
Камено празнува Трифон Зарезан с вкусен фестивал и истории за вино (СНИМКИ)

С ритуал по зарязване на лозите, извършен от кмета на Камено - Жельо Вардунски и най-възрастният, опитен лозар в Камено – 86-годишният Стоян Йорданов започнаха празниците, посветени на лозарите, винарите, градинарите и кръчмарите – Трифон Зарезан.

Преди това отец Серафим  отслужи молебен за жителите и плода на лозята. „Нека да е благословен труда на хората, реколтата и всички жители на общината и на цяла България и Бог ни дава живот и здраве, за да видим на есен изобилие по лозята и да се радваме на хубаво вино“, пожела кметът на Камено и разчупи от питата, която по традиция, заедно с виното бяха неизменна част от ритуала.

Събитията продължиха с вкусен фестивал на виното на площада пред сградата на Общината. Опитните кулинари от сдружение „Каменски традиции“ показаха майсторство и представиха на живо няколко традиционни мезета, атрактивно приготвени на дървени въглища. Всеки жител и гост на фестивала можеше да опита напълно безплатно  от техните специалитети, както и от специалното греяно вино с подправки. А местни производители превърнаха зоната в цветна изложба. Петима майстори на домашното вино представиха и почерпиха с най-добрата си продукция – Петър Неделчев, Петър Джумерски, Радослав Иванов, Деян Иванов , Атанас Апостолов и Ангел Георгиев.  Те получиха специални подаръци от Община Камено и грамоти, които им бяха връчени лично от кмета Вардунски.

Специални гости бяха народният представител от ГЕРБ в 48 Народно събрание, Андрей Рунчев, бургаските общински съветници от групата на ГЕРБ – Веселин Пренеров, Юлиан Георгиев и Юлиян Кулев, както и сомелиерът и съучредител на винарна „Братанови“, Даниел Братанов.

Именно те, заедно с местните производители бяха в основата на празника с вълнуващи и забавни истории за вкуса, произхода и ефекта от виното.

Юлиан Георгиев, като собственик на ресторант, любител винар и пътешественик, разказа интересни обичаи при консумацията и тостовете по света, а колегата му в от местния парламент и в ресторантьорския бизнес Юлиян Кулев, допълни разказите с вдъхновението на любовта и добрата компания.

Бургаският депутат, Андрей Рунчев пожела на всички винари да продължат да правят продукцията си със същия ентусиазъм и любов, които правят виното им елексир и сравни любовта към виното с радостта от живота.  

„Бъчвите ви да са все празни - това е прекрасна атестация за качествения ви продукт“, каза председателят на Общинския съвет в Камено – Радослав Балтаджиев. Той пожела здраве и берекет на всички празнуващи.

„Доброто грозде, хигиената и температурния контрол са сред основните характеристики на доброто вино и не на последно място – стремежът към баланс. Когато едно вино е добре балансирано, то доставя истинско удоволствие„, каза сомелиерът Даниел Братанов и поздрави за качествената продукция местните производители.

Водещ на празника беше Веселин Пренеров. Събитията се организираха от Община Камено.