Четвъртък, 04 Май 2023
    
Бургас

Йордан Йорданов, кмет: Най-хубавото място за живеене на щурци и хора е Българово

  02.02.2023 11:33  
Йордан Йорданов, кмет: Най-хубавото място за живеене на щурци и хора е Българово
БНР

Дона МИТЕВА

Единствената ферма за щурци в България, която се намираше в Българово,  в момента е затворена. Това разказа кмета на градчето Йордан Йорданов. Причината тя да не функционира  до голяма степен е кончината по време на пандемията на инж. Стоян Вълев, един от първите инвеститори в градчето. Той е купил старата печатница, където е развивал дейността си, а и необичайната ферма.

Сега неговите наследници – синът му Владо Вълев и съпругата му  ще решават дали да подновяват дейността, обясни кметът. Темата за необичайната ферма стана актуална в последните дни поради фактът, че Европейската комисия разреши използването на насекоми в храните.

Влезе в сила нов регламент, според който разрешени за употреба са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей.

Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата промишленост.

Те ще могат да се използват в производството на хляб, бисквити, крекери, паста, заместители на месо и мляко.

Насекомите са лесни за отглеждане, имат високо съдържание на хранителни вещества - подобно на пилешкото, говеждото, рибата или свинското, а освен това са вкусово неутрални.

Повече от 2 милиарда души по света се прехранват с над 1900 вида насекоми, по данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

„Мисля, че съпругата на Владо е идеологът на фермата за щурци. Доколкото знам тя е биоинженер. Тази ферма се случи при нас преди 2 години. Аз винаги казвам, че най-хубавото място за живеене на щурци и хора е Българово. Вчера пак имаме млади семейства, които си купиха къщи и идват да живеят тук. Така че променяме демографския облик“, не пропусна да се похвали Йордан Йорданов.

Той пази топли спомени за своя приятел инж. Стоян Вълев, който години на ред му е бил кадем и го определя като „много светъл човек“.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Живко Табаков: Общинските съветници показаха, че избраха личното благо пред общественото с отказа си да намалят заплатите си
  30.01.2023 12:10      

ДБГ оттегли докладната за намаляването на заплатите в местния парламент