Понеделник, 01 Май 2023
    
Бизнес Бургас

ДБГ получили притеснителни информации свързани с преместваеми обекти

  30.01.2023 13:18  
ДБГ получили притеснителни информации свързани с преместваеми обекти

Георги РУСИНОВ

 

Бургаската структура на ДБГ е получила притеснителни информации свързани с преместваемите обекти. Това заяви на пресконференция Живко Табаков, лидер на ДБГ-Бургас. Той припомни, че общинският съветник от партията Костадин Андонов, заедно с други негови колеги, са внесли питане дали Община Бургас ще се разграничи от действията на териториалния директор на „Зора“ Стефан Дубаров. Табаков припомни скандалът, който се разрази в началото на новата година по казуса „Гъбката“.

„По време на Правната комисия имаше внесена много интересна жалба от Рауф Сабаг, който е стопанин на Гъбката, която е от 1908 година в Бургас. Това, което ми направи впечатление по този казус е, че повечето общински съветници не смееха да се изправят и да вземат ясната позиция в защита не на един човек, а на един казус. По отношение на Гъбката има съмнение дали тя ще бъде приета по чл.56 или по чл.120. В жалбата г-н Сабаг е посочил причини за тенденциозно отношение спрямо него и бизнеса му. Знаете каква беше позицията на Община Бургас, която каза: „Спокойно, Гъбка ще има“. Тук въпросът е не дали ще има Гъбка, а каква е причината да има такъв двоен аршин по отношение на инвеститори в Бургас. Естествено комисията по правни въпроси пренасочи жалбата на Рауф Сабаг за становище. Това за мен е бавене на време“, каза Табаков.

На 2 февруари ще се проведе заседанието на комисията по чл.56. Той призовава членовете й да оттеглят разглеждането на докладната за Гъбката и да изчакат становището на администрацията. Той добави, че след отговорите на въпросите, които Андонов и други общински съветници са задали, ще излязат с позиция по тях.

Лидерът на ДБГ-Бургас продължи с това, че има информация за изключително големи злоупотреби по отношение на обекти по чл.56, които са ощетили бюджета на общината.

„Тъй като не съм разследващ орган, но осъзнавам, че имаме всичките правомощия да се сдобием с информацията, когато е необходимо ще я изложим публично. Има изключително притеснителни факти и то не само около тази процедура. Нарушенията са не по отношение на процедурата, а можем да стигнем и по-далеч – за ощетяване на бюджета на Община Бургас. Имаме информация, че голяма част от бизнеса в града използва по-големи площи и заплаща по-малко квадратута. Второ – имаме информация, че определени кръгове от хора взема обекти и ги отдават под наем. По отношение на процедурата по чл.56 тя е такава, каквато е, защото обслужва определени интереси“, обясни Табаков.

Според него темата се повдига на всеки 3 години, когато стане време за преотдаване на обектите.

„Тя отново става скандална и почти никога не стига до идеалния си вариант. Това не означава, че сега когато общински съветници инициират промяна в Наредбата по чл.56 ние няма да участваме активно. Очаквам до края на годината да се върнат на дневен ред всички предизборни теми – мръсния въздух, паркирането и други, по които не се работи последователно. Нямам големи очаквания и надежди за промяна в Наредбата по чл.56. Това ще е поредната предизборна димка. За жалост дори и да направим някакви подобрения, това което вече е влязло в сила е дало комфорта на някои хора да стопанисват обекти за три години. Искам да бъда разбран правилно. Това не е война срещу малкия бизнес. Не посочваме, че всеки един е част от тази голяма игра. Напротив – защитаваме малкия бизнес, защото това, което се случва с Рауф Сабаг, може да се случи на всеки. Нямам притеснения, че ще бъда обвинен, че защитавам частния казус“, заяви още Табаков.

Той обясни, че е запознат с предложението на Георги Дракалиев обектите с повече от един желаещ за наем да бъдат отдавани чрез търг. Според него обаче от него няма смисъл, тъй като вече е падало в съда. Сами търговци го атакува преди няколко години.

„Уважавам неговите предложения, но аз смятам, че те нямат почва. Безспорно каква е правилната процедура е въпрос на един дълъг дебат. Ние имаме нашата позиция. Тук обаче е много важно каква ще е политическата воля за промяна. Преди 3 години не се приеха промените. Тази Наредба обслужва определени интереси. Това е причината голяма част от младите хора да не могат да се реализират в града и да развият бизнес. Определени кръгове държат много точки“, завърши лидерът на ДБГ-Бургас.