Събота, 29 Апр 2023
    
Мнения Спорт

Красимир Корсачки от академията на „Арсенал“: В България анализите в ДЮШ са на изключително ниско ниво

  28.01.2023 10:04  
Красимир Корсачки от академията на „Арсенал“:   В България анализите в ДЮШ са на изключително ниско ниво


  Интервю на Кирил ЕВТИМОВ
 
Красимир Корсачки е треньор в академията на „Арсенал“ от четири години. При "топчиите" той отговаря за професионалното изграждане на футболисти между 11- и 16-годишна възраст. Солидната му кариера включва съвместна работа с отборите на „Уест Хам“, „Чарлтън“, „Брентфорд“ и „Барнет“ като скаут и наставник. Отскоро е и анализатор на ефективността на представянето на професионалния тим „Лейтън Ориент“ в Англия. Понастоящем изучава магистратура към Университета за бизнес и футбол, специалност "Анализ на ефективното представяне във футбола". В началото на февруари специалистът ще води у нас курс по "Тактически и индивидуален футболен видео анализ". Семинарът ще се проведе от 2-5 февруари 2023 г. в Св. Св. Константин и Елена. Корсачки сподели пред „Черноморски фар“ очакванията си относно предстоящия семинар:
 
- Какво ти е мнението за технологиите за анализиране на футбола в България?


- След обстойно и детайлно анализиране на футболните технологии в България, установих липса на съвременни методи в повечето мъжки отбори, детски академии и твърде бавното им навлизане в сравнение с други държави. Реално няколко мъжки отбора в родния професионален футбол имат GPS системи. Отделно само 5-6 отбора имат анализатори, които следят за представянето на отборите. Това число е прекалено малко за стандарта на професионалния ни футбол. В сериозните футболни държави това е сериозно развито от много години. Да не споменавам, че тази практика е вече доста разпространена и в детските академии в Европа. Това служи като инструмент и основа за изграждане на играчите в бъдещото им развитие. Нека кажа, че всеки желаещ може да се запише за курса на 0895036246. 


- Каква е причината за провеждане на курса?


- В България не се обръща голямо внимание на анализите в детските академии. Именно оттам се очаква да излязат подготвени младежи и основен проблем да нямаме конвертируеми футболисти зад граница. Това е една от причините да проведа такъв курс в България, за да запозная анализатори, треньори, скаути, както и хора, които се интересуват от технологиите във футбола. Ще представя какви са съвременните тенденции във видео анализите, какъв е процесът на работа и какви индикатори се използват, когато се анализира футболна среща или тренировка, както и работа с програмата за анализ Longomatch.


- Този курс вече е провеждан и преди в България? 


- През 2021 година проведох първия курс по видео анализ в София и Пловдив, а през ноември 2022 г. бе второто издание в курорта Св. Св. Константин и Елена. Обратната връзка от страна на участниците беше доста положителна. Дори един от завършилите в момента работи като анализатор в отбор в efbet Лига. Друг се занимава индивидуално с видео анализ на играчи. Към момента интересът към семинара е сериозен и това ми дава увереност, че доста специалисти желаят да се развиват точно в тази сфера.
- Какво съдържа курсът като тематика?
- Основен процент от съдържанието на курса ще е практически. Главно ще се набляга върху тактическия и индивидуален видео анализ, както и този на живо по време на мач. Курсът съдържа структурата на видео анализа, ролята на видео анализатора, събиране и представяне на данни, създаване на шаблони за анализ с програмата Longomatch, както и презентиране на проект. След успешно завършен семинар всеки участник ще получи диплома от Longomatch, както и един месец безплатно Про-версията на програмата.


- Има ли реализация в тази сфера?


- Естествено, знанията и опитът от този курс може да доведат до успешна реализация в най-бързо развиващата се сфера във футбола, както и за подобряване на играчи, отбори и представянето им. Изграждат се и професионални навици.


- През лятото ти бе за един ден в Бургас да наблюдаваш заедно с легендата Стефан Шварц тренировка на детските гарнитури на „Нефтохимик“. С какви впечатления остана?


- Да, за мой огромен късмет посещението ми на базата на „Нефтохимик“ съвпадна с визитата на Шварц по повод рождения ден на клуба. Имах възможността да се запозная с него и останах очарован от неговото позитивно излъчване и държание. Все пак говорим за човек, играл в топ европейски отбори, спечелил бронзов медал от световно първенство. Запознах се и с условията на работа в „Нефтохимик“. Смея да заявя, че въпреки незавидното положение, ръководството на „шейховете" е създало отлични условия за работа на треньорските щабове. Стига да има достатъчно воля и желание, съм убеден, че клубът тепърва ще просперира и радва своята огромна фенска маса.


Анкета

Мнения