Четвъртък, 27 Апр 2023
    
Бизнес

Бакшишът да стане задължителен и с ясен процент искат от заведенията

  26.01.2023 16:51  
Бакшишът да стане задължителен и с ясен процент искат от заведенията

Бакшишът  да стане задължителен. Този призив дойде от председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Според него бакшишът за сервитьорите трябва да се легализира, но да не бъде облаган с данък. В много държави в чужбина в сметката пише „tip is included“ – „бакшишът е включен“ и 10% от сметката на клиента влизат директно в сметката на сервитьора. Това значи, че всеки клиент, когото тези хора обслужат, ще остави 10%, посочи той.

„Считам, че това е жест от страна на клиента към сервитьора, защото е доволен от свършената работа. Може да не сте доволни от самото заведение или даден продукт, но ако човекът, който ви обслужва, го е направил както трябва – това е нещо, което вие лично ще оставите на него. Смятам, че не трябва да бъде облагано с данък, но трябва да има регулация“, заяви Алибегов.

Той изтъкна, че в българските закони не съществуват думите „бакшиш“ или „сервиз“.

„Легализирането на бакшишите е много хубаво нещо, защото сервитьорите ще могат да използват това като допълнителен доход. Да го използват при кандидатстване за кредит, но пак считам, че това трябва да е необлагаемо“, коментира той.

Сервитьорът Радостин Ралев коментира пред bTV, че не е правилно бакшишът да се облага, защото клиентите оставят допълнителна сума, ако са доволни, и че по този начин ще се отнеме стимулът за работа на сервитьорите.

„Когато получим бакшиш, значи, че сме си свършили работата добре“, каза Ралев.

„Не е добре да се облага, защото това са едни бързи пари, които аз днес си ги изкарвам и не се надявам на една заплата. Така ще ги получавам със закъснение, а ние примерно реално работим 2 дни в седмицата“, заяви Мариела Пилонтова пред bTV, която работи в същото заведение.

Алибегов уточни, че момента българските сервитьори разделят оборота от бакшишите си.

„Работи се така: оборотът в левия джоб, бакшишът в десния джоб. Това е сложно, това е смешно и в това няма нищо европейско. Сигурен съм, че ще се съгласят да плащат и данък сервитьорите, ако се направи както в чужбина“, каза още той.

В съседна Румъния посрещнаха 2023 г. с въвеждането на данък върху бакшиша, който клиентите оставят в заведенията. Това, разбира се, важи най-вече за бакшиша, плащан с банкова карта, тъй като парите, давани в брой, е малко вероятно да бъдат регистрирани в касовия бон.


Анкета

Мнения