Четвъртък, 27 Апр 2023
    
Бургас

Вижте кой има имен ден

  24.01.2023 08:09  
Вижте кой има имен ден

На 24 януари всяка година Българската православна църква почита паметта на преподобна Ксения Римлянка.

Празник днес имат всички дами, които носят красивите имена Аксения, Аксиния, Оксана, Ксения.

Преподобната Ксения живяла през V век.

Родила се в Рим в семейството на сенатор и я кръстили Евсевия (от гръцки - "благочестие", "добра вяра"). И наистина, възпитана в християнската вяра и изучила живота на монасите и различните подвижници за вярата, тя отказала да се омъжи и заедно с две свои верни служителки тайно избягала в Александрия, тъй като в Египет монашеството било много развито.

Там Евсевия се преименувала на Ксения, т.е. чужденка, и не разкривала своя произход.

После отишла в град Миласа (днес Милас в Югозападна Турция) и със свои средства построила храм в чест на светия архидякон Стефан. В килии край храма трите праведни жени заживели в пост и молитва.

Добродетелният подвижнически живот на Ксения привлякъл и други жени и се създала монашеска обител.

Скоро манастирът се превърнал в известно духовно средище, където идвали много отрудени жени, за да получат съвет и молитвена подкрепа от преподобната. Милаският епископ Павел я постригал за дякониса и тя служела по образеца на свещените дякони, избрани от апостолите да им помагат в грижите за хората. Преподобната Ксения се грижила за духовния живот на посетителките, но им помагала и в нуждите за насъщния. Упокоила се в мир в 457 г.

Преподобната Ксения Петербургска живяла през XVIII век в руската столица.

Била от богато семейство. Мъжът й, военен, работел в двореца. Но преди още да си родят деца, съпругът внезапно починал и Ксения коренно променила живота си. Раздала имуществото си на бедните и постъпила в манастир, а сетне се върнала в столицата.

Заживяла като неизвестна странница край храмовете, "юродива заради Христос", облечена в мундира на мъжа си.

Държала се като безумна, но се молела най-разумно за неговата душа и за душите на всички хора, дори за непознати. В молитвена трезвост живяла до 1803 г.

Източник: БТА/


Анкета

Мнения