Понеделник, 17 Oct 2022
    
Бургас

През Бургас премина ливаден молец

  18.07.2022 12:25  
През Бургас премина ливаден молец

Дона МИТЕВА

Ливаден молец премина като тайфун през Бургас. Жълтеникавите пеперуди, от които мнозина се оплакваха преди дни, не са характерни за градската среда. Поне в рамките на 10 - 12 години те не са я атакували. Сега специалистите наблюдават дали тя е оставила поколение в града, за да се заемат с него.

От Дезинфекционна станция - Бургас са направили консултации с „Растителна защита“ към БАБХ, откъдето обясняват, че периметърът на прелитане на тези пеперуди е от 300 до 900 километра и засягат обикновено насаждения от слънчоглед, захарно цвекло, едногодишни и многогодишни треви.

„Направихме на няколко места обработка на площите по сигнали в „Лазур” и „Братя Миладинови”, където ливадният молец бе най-много. Обработката е такава като за бялата американска пеперуда, която също се появи. Но ливадният молец изчезна. Вероятно заради метеорологичните условия или пък, за да търси нови места.

До две седмици ще стане ясно дали е снесъл яйца, ако се появят гъсениците. Тогава ще започне отново обработка”, заяви инж. Нели Бойчева, управител на бургаската дезинфекционна станция, подчертавайки, че площите ще бъдат третирани при нужда като за бялата американска пеперуда.

Пръскането за кърлежи в града от няколко седмици, се извършва само по сигнали. Такива са постъпвали от „Славейков”, „Меден рудник” и „Лазур”.

Продължава борбата и с комарите.


Анкета

Мнения

Мнения
„Тренд”: При предсрочни избори ГЕРБ са първа политическа сила, следват ги ПП
  18.07.2022 13:54      

Проучване на „Тренд” за вестник „24 часа” показва какви са нагласите на и