Понеделник, 17 Oct 2022
    
Созопол

Созопол празнува Света Марина-покровителка на града

  17.07.2022 19:55  
Созопол празнува Света Марина-покровителка на града

Кметът на Равда се включи в традиционния плувен маратон

 

Днес Созопол празнува Света Марина-покровителка на града. Празникът започна с традиционния плувен маратон.38 участници се включиха в него. Те отплаваха с атрактивния кораб „Посейдон”, а стартът беше даден в района на старото рибарско училище. Участниците, сред които и кметът на Равда Андон Бакалов, преплуваха около 2 км., а на финала - на Централен плаж в Созопол първа с голяма преднина бе 15-годишната Ева. Участниците бяха класирани в 4 категории – мъже, юноши, жени и девойки, а специални награди бяха дадени на созополчанина Никола Бобчев, както и на най-малкия и най-възрастния участник.

Празникът в деня на Св. Марина продължи с литургия в храма „Св.св. Кирил и Методий”, отслужена от Негово Преосвещенство епископ Иеротей Агатополски, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий и созополския отец Димитър. Те направиха и водосвет на параклиса „Св. Марина” край Созопол и осветиха празничната трапеза, която беше осигурена от Община Созопол. В местността се събраха десетки жители и гости на античния град, които се включиха в народното веселие и се почерпиха за здраве.

Негово Преосвещенство епископ Йеротей Агатополски поздрави миряните и им пожела благоденствие и здраве. Той подчерта, че Св. Марина и Св. Йоан, чиито мощи се пазят в храм в града, са от един и същи град в Кападокия и са правили добрини за хората. Епископът призова хората да са добри и да помагат на ближните си в нужда, защото ръката, която дава, никога не остава празна.

Кметът Тихомир Янакиев също поздрави съгражданите си, пожела им здраве и обяви инициатива за обновяване на параклиса, за която собственикът на комплекса Санта Марина Марио Захариев ще дари собствени средства. Обявено бе също, че Сливенската митрополия също ще подкрепи тази угодна Богу кауза, за да може за следващият празник на града параклисът да бъде основно ремонтиран и обновен.

Кулминацията на празника ще бъде в 20:30 ч., когато на сцената на летния театър кметът Тихомир Янакиев и председателят на Общински съвет Георги Пинелов ще връчат официално отличията „Почетен гражданин“ на олимпийската медалистка от Токио 2020 Евелина Николова и нейния треньор Мирослав Гочев, както и на отдалия живота си на спорта – старши треньора на Гребен клуб Созопол Андон Кюмурджиев.

Вечерта ще продължи със спектакъл на ансамбъл „Чинари“.


Анкета

Мнения

Мнения
„Тренд”: При предсрочни избори ГЕРБ са първа политическа сила, следват ги ПП
  18.07.2022 13:54      

Проучване на „Тренд” за вестник „24 часа” показва какви са нагласите на и