Сряда, 05 Oct 2022
    
Несебър

Несебърските рибари скоро ще продават улова си на обновеното пристанище (СНИМКИ)

  06.07.2022 14:17  
Несебърските рибари скоро ще продават улова си на обновеното пристанище (СНИМКИ)

Георги РУСИНОВ

 

Съвсем скоро рибарите в Община Несебър ще имат възможност да продават улова си на рибна борса, която ще се намира в зоната на обновеното рибарско пристанище в града на Юнеско. Това стана ясно от пресконференция, на която бяха представени резултатите пред обществеността.

Директорът на  Дирекция „Европейски, национални политики и програми и екология“ Галина Бабева направи презентацията заедно с директора на ОП „Пристанищна инфраструктура“ Яни Янулов.

Проектът е на стойност 7 489 221.53 лева, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 5 540 416.15 лева. Парите са осигурени от Европейския съюз чрез фонда за морско дело и рибарство. Останалите 1 846 805.38 лева са от държавния бюджет.

„С реализирането на рибарското пристанище ще осигурим възможност за един по-добър риболов на местната общност, както и възможност да предлагат улова си директно. След реконструкцията на пристанището се създаде една безопасна територия за акостиране на рибарски лодки и кораби с цел да осигури потребността им и да осигури на адекватни условия за риболовни дейности“, каза Бабева.

Акваторията е защитена чрез изграждане на плаващ кей-вълнолом (пирс).

„Този тип осъществяване на обекта бе избран поради съществуващите на територията на рибарско пристанище Северна буна – Несебър недвижими културни ценности и защитени територии с принадлежност към културното наследство и съобразно с ограниченията, наложени от Министерство на културата и НИНКН, целящи опазване на пластовете на морското дъно в незасегнато при изпълнението на проекта състояние на дънните наслаги. Именно това предопределя изпълнението на пирс – понтонен тип. Той играе ролята на плаващ вълнолом и не засяга дъното, тъй като изпълнението на каквото и да е стационарно съоръжение във водата е строго забранено. За брега понтоните се закрепват с вериги към реконструираната глава на съществуващото крило на буната“, обясни още тя.

Изпълнена е котвена система с дълги носещи и къси съдействащи вериги и бетонни плочести мъртви котви. Теглото им е по 30 тона.

„За аранжиране на територията са ситуирани четири вътрешни плаващи пристана за рибарски лодки. Всеки един от тях е изграден от четири плаващи понтона. Оборудвани са с раздатъчни пунктове за ел. енергия, вода и осветление, чрез които се увеличава полезната дължина на кейовия фронт на рибарското пристанище, както и капацитетът му. Общо 121 лодки могат да акостират на пристанището. Плаващите пристани са завършени с декинг и 96 обслужващи пътеки. Закотвянето им е посредством 84 мъртви котви“, продължи Бабева.

Директорът на Дирекция „Европейски, национални политики и програми и екология“ поясни, че в последната фаза от изпълнението на проекта са били ситуирани поставяеми обекти за пристанищното обслужване.

Това са бора за продажба на прясна риба с 15 щанд-маси, битово помещение, склад за амбалаж, помещение за контрол на улова и административен офис, 2 броя хладилни камери – ниско и среднотемпературна и контролно-пропускателен пункт. Доставено е специализирано оборудване за оптимизиране дейността на рибарите - Г-образен кран за лесно изваждане на улова, контейнери за разделно събиране на отпадъци, ледогенератор за люспест лед, шок-замразител, професионална вакуумираща машина и работни маси.

„Изключително сме доволни, че успяхме да изградим тази борса за продажба на риба, защото смятаме, че това е адекватна грижа за нашата рибарска общност, за да могат да предлагат улова си под формата на първа продажба на територията на пристанището“, завърши Бабева.

На свой ред директорът на ОП „Пристанищна инфраструктура“ Яни Янулов добави, че рибарската общност е доволна от изпълнението на проекта.

„На територията на Община Несебър има лодки в Равда, Несебър и Свети Влас. Всеки един, който желае да кандидатства може да го направи. Не сме отказали на никой, все още има празни места“, каза още той.

Официалното откриване на пристанището ще е след около седмица.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Андрей Новаков: България е отказала да участва в специална операция на Европол
  06.07.2022 15:21      

Силвия ШАТЪРОВА България е отказала да се включи в специална операция на Европол SENTINEL