Неделя, 02 Oct 2022
    
Спорт

Станаха ясни съперниците на бургаските отбори в евротурнирите

  03.07.2022 16:00  
Станаха ясни съперниците на бургаските отбори в евротурнирите

„Нефтохимик 2010“ ще играе за Купата на CEV, а „Дея спорт“ - за Купата на претендентите

 

Георги РУСИНОВ

 

Двата волейболни отбора на Бургас ще представят града и страната ни в два евротурнира. Вицешампионите от „Нефтохимик 2010“ ще играят за Купата на CEV. „Дея спорт“ пък ще дебютира в турнира за Купата на претендентите.

Купата на CEV е вторият по сила европейски турнир и „Нефтохимик 2010“ започва от 1/16 финалите. Тимът срещу, който ще се изправят бургазлии, водени от играещия треньор Иван Станев, обаче ще стане ясен по-нататък.

Ясно е обаче, че това ще са или сърби, или румънци, или...„Хебър“ (Пазарджик). Има потенциален шанс вицешампионът и шампионът на България да се срещнат още на 1/16 финалите в турнира. Противник на бургазлии в тази фаза ще е победителят от 1/32 финалите в мач 11/12 от надпреварата. Този двубой изправя сърбите от „Раднички“ (Крагуйевац) срещу загубилият от Шампионска лига в мач 13/14 от втори кръг. Именно в този мач шампионите от „Хебър“ се изправят срещу „Аркада“ (Галац) от Румъния.

В третия по сила турнир на Европа – Купата на претендентите, България ще има двама представители. Това са „Дея спорт“ (Бургас) и „Монтана“. Техните съперници също вече са ясни.

Бургазлии, които направиха много добър дебютен сезон в елита и завършиха на четвърто място ще играят на 1/32 финалите. Техен съперник е испанският „Гуагуас“ (Лас Палмас), който миналата година игра срещу шампионите от „Хебър“ в Шампионската лига.

За първият мач бургазлии ще летят до Канарските острови, а седмица след това ще приемат испанците в родния Бургас.

„Монтана“ започва участието си в 1/16 финалите. Евентуален техен съперник е победителят от двубоя между гръцкия ПАОК и швейцарския „Волей Нефелс“.