Петък, 30 Сеп 2022
    
Бургас

Уреждат автобуси за работници в Индустриалната зона до „Крайезерна“

  01.07.2022 15:17  
Уреждат автобуси за работници в Индустриалната зона до „Крайезерна“

Георги РУСИНОВ

 

Работници на фирми, които се намират в Индустриалната зона до улица „Крайезерна“, ще имат възможността да пътуват от и до работа с автобус от градския транспорт. Това стана ясно по време на заседанието на Комисията по транспорт към Общински съвет – Бургас, което се проведе в края на юни. Около 6 фирми с предприятия в зоната са подали искане за автобусен превоз, заяви заместник-председателят на комисията Манол Тодоров, който води заседанието в отсъствието на председателя – Евелина Михалева.

Управителят на „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев посочи, че от тяхна страна няма проблем и автобусна линия ще бъде пусната, стига да има яснота откъде ще минава и къде ще са спирките.

„Последните разговори бяха за улица „Крайезерна“, но за да спираме там, трябва да има джобове. Другият вариант е улица, която минава покрай Хлебозавода, но там има едни 200-300 метра, които трябва да се довършат“, каза той.

Заместник-кметът инж. Чанка Коралска обясни, че Общината е в процес на изграждане на ремонт на улица.

„Една от фирмите там е сертифициран инвеститор клас „А“ и имаме предоставени средства от Българската агенция за инвестиции, за да изградим инфраструктурата. Ние сме зависими от ВиК, които в момента започват изграждане на канализация и частично водопровод. Може би до края на септември ние ще сме готови“, уточни тя.

За улица „Крайезерна“ Коралска обясни, че трудно могат да се изградят джобове, тъй като е част от националната пътна мрежа. Освен това по проект е предвидена с изграждане на локал и велоалея.

„Много е хубаво, ако можем да го изпълним, но е въпрос на финансиране. Много се надяваме да тръгнат всички програми много по-рано. Нашите разчети отпреди кризата бяха за около 2 милиона лева, за да направим целия локал“, добави заместник-кметът.

Инж. Петко Драгнев, управител на „Бургасбус“ продължи с това, че линията вероятно ще е на принципа на работещата Б0 – сутрин и вечер, когато хората отиват на работа и се прибират.

„От наша гледна точка транспорт ще бъде осигурен. Във връзка с безопасността на пътуващите трябва да се осигурят спиркови знаци, да се осигури трасето, по което ще минава автобусът. Строителството, както каза г-жа Коралска, ще е готово в най-лошия случай до края на септември. Надяваме се, че ще има пътници. Улицата е вътрешна и минава покрай Хлебозавода. Има един участък от 200-300 метра, който трябва да се свърже. Обсъждахме вариант с работодателите да осигурим и фирмен транспорт, но в крайна сметка се спряхме на варианта редовна линия. Тя ще бъде съобразена с работещите в района“, конкретизира след заседанието на комисията пред репортери управителят на „Бургасбус“.

Той припомни, че подобно искане е имало преди от фирми в Индустриалния парк, но в крайна сметка на ден пътували по 5-6 души. Драгнев обясни, че възможностите за паркиране на автомобили там явно са причина за малкото желаещи. Затова линията е била спряна.


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати

Мнения

Мнения
Радев за напрежението с Русия: Премиерът да свика заседание на МС
  30.06.2022 22:04      

Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-пре