Петък, 30 Сеп 2022
    
Бизнес

Как ще се приспадат 25 ст. от цената на горивата

  01.07.2022 08:05  
Как  ще се приспадат 25 ст. от цената на горивата

Отстъпката от 25 стотинки за горивата беше приета от Народното събрание. Какво обаче означава тя за работата на бензиностанциите коментира юристът в Асоциацията на търговците на горива в България Георги Тенев.

„Във влизането в търговския обект ще може да бъде видяна крайната цена за физически и юридически лица. Но заплащайки нашата сметка на касата, там ще бъде приспадана съответната отстъпка - компенсацията от 25 ст.”, обясни той.

Тенев разясни, че днес едва ли ще е възможно да заредим гориво с отстъпката. Първо е необходимо законът да влезе в сила, а след това търговците на горива да актуализират софтуерите си.

„Необходимо е персоналът да бъде обучен да обработва този обем лични данни, който досега не се е изисквал. Вероятно на никого не му се е налагало да си представя регистрационния талон на автомобила, за да зареди гориво. Ще отнеме време чисто технически”, отбеляза Тенев.

По думите му е възможно бензиностанциите да успеят да се справят в рамките на седмица. „Тази компенсация ще се предоставя с оборотните средства на търговеца, а не на държавата. Държавата впоследствие, най-рано след 45 дни, ще възстанови тази компенсация на търговеца на горива”, разясни още юристът.

Притеснението му е, че може да се създаде една „нездрава” еуфория у населението, което да тръгне да се презапасява с уж по-евтини горива. „Това към момента няма никакъв смисъл и би се оказало доста вредно предвид спорните вериги на доставки”, коментира Тенев.

Юристът предупреди за опасност от изтичане на лични данни заради необучения персонал. „Дори чисто като техническа грешка е възможно да се получи злоупотреба с лични данни по някакъв начин”, уточни той. 


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати

Мнения

Мнения
Митрофанова обяви закриване на руското посолството: Отговорността за по-нататъшните тежки последици е върху правителството на Кирил Петков
  01.07.2022 15:18      

За съжаление, нашето обръщане към Министерството на външните работи на Република България беше иг