Вторник, 16 Авг 2022
    
Общество

Русия заплаши да закрие посолството си у нас

  30.06.2022 18:58  
Русия заплаши да закрие посолството си у нас

Настояването е оттегляне на нотите за обявените за персона нон грата служители

Ескалация на напрежението София - Москва. Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова предостави нота във Външното ни министерство, в която се казва, че Руското посолство може да бъде затворено, ако правителството не отмени решението си за изгонването на 70 дипломати. Русия е поставила и срок - това да стане до 12 ч. в петък.

Официално потвърждение дойде и от МВнР. Оттам уточняват, че Митрофанова е връчила вербална нота. „С която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства”.

„В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“, допълват оттам.

Министерството на външните работи своевременно e уведомило кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и е поискало указания за по-нататъшни действия. Реакцията на премиера не закъсня и той се обърна към Руското посолство да оттегли нотата.

„Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера”, посочва той.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота”, добавя Петков.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни”, категоричен е премиерът в оставка. 


Анкета

Мнения

Бизнес Мнения
Шефът на ВиК инж. Ганчо Тенев: Ще консултираме с кметовете кои обекти да отпаднат от инвестиционната програма
  15.08.2022 16:15      

  Ще предложа инвестиционни намерения и всички разходи, които са нужни на следващото