Петък, 19 Авг 2022
    
Бургас Несебър

Д-р Петко Желязков, Сдружение на общопрактикуващите лекари: Търси се личен лекар, който да поеме бежанците

  29.06.2022 17:33  
Д-р Петко Желязков, Сдружение на общопрактикуващите лекари:   Търси се личен лекар, който да поеме бежанците

Дона МИТЕВА

Практиките на личните лекари в Бургаско са пренаселени като цяло. Дори преместването на пациенти българи от един личен лекар при друг не винаги е възможно. Камо ли като става дума за бежанците от Украйна.

Но със случая с украинците в базата на Министерски съвет в Слънчев бряг, където всички са крайно нуждаещи се и със сериозни заболявания,  д-р Желязков е запознат.

„Там наистина има хронично болни. Колегата Мишо Христов ходи при тях. Пуснали сме съобщение в нашите групи, че се търси личен лекар, който да ги поеме тези хора. До този момент аз лично не знам някой да е изявил желание.

Вероятно трябва да се намеси и Здравната каса, където се вижда кой лекар колко пациенти има, защото голяма част от колегите са с огромни практики и наистина нямат физическа възможност да записват нови пациенти. Би могло и държавата да се намеси и да посочи служебен медицински център, който да ги обслужва“, казва лекарят.

По негови думи наистина хронично болните бежанци от Украйна са в омагьосан кръг, защото ако нямат личен лекар, няма кой да им даде направление за ендокринолог например или друг специалист, който от своя страна да им изпише необходимите лекарства.