Понеделник, 05 Сеп 2022
    
Приморско

Туристите в Община Приморско предпочитат колите им да са пред хотелите

  05.06.2022 15:09  
Туристите в Община Приморско предпочитат колите им да са пред хотелите

Георги РУСИНОВ

 

За синя зона в община Приморско не може да се говори. Анализите на администрацията са показали, че не е приложима и няма смисъл от чисто финансова гледна точка. Това заяви за „Черноморски фар“ кметът на общината д-р Димитър Германов.

„Поради тази причина сме възприели метода на продаване на паркоместа на собствениците на имоти като спазваме справедливост в зависимост от сградата и капацитета, който има“, поясни той.

Дали се предвиждат нови паркоместа? Кметът припомни, че през годините, в които управлява града, са осигурени стотици нови такива, за да могат максимално да откликват на наплива от туристи и автомобили.

„Сега в Китен направихме нов паркинг. Отделно от това, ремонтирайки улици, осигуряваме и паркоместа, като регулираме движението. Стараем се преди всичко да осигуряваме и максимален брой свободни паркоместа. Проблемът с паркирането не е само в Приморско и не е отсега, а от годините назад. Предизвикателството е голямо за всяка морска община, а и туристите са свикнали да си паркират пред хотела. Имахме идея за буферен паркинг в началото на Приморско, в района на автогарата. Самите хотелиери обаче не пожелаха този вариант. Туристите им искат да паркират там, където пребивават“, посочи Германов.

Друг проблем според него е, че липсват по-мащабни територии, където може да се изградят големи паркинги.

„За решение на проблема е ясно, че трябва да има някакъв много сериозен многоетажен паркинг, но нямаме нито ресурса, нито възможностите да го реализираме“, завърши градоначалникът.