Петък, 12 Авг 2022
    
Крими

СРС-та и дилър топят бандата на Паскалев? (ОБНОВЕНА)

  13.05.2022 19:38  
СРС-та и дилър топят бандата на Паскалев? (ОБНОВЕНА)

Георги РУСИНОВ

 

Натопил ли е четврти играч Илко Паскалев, Тодор Пъчков и Божидар Дачев? Този въпрос изниква след заседанието по мярката за неотклонение на тримата. Припомняме, че по-рано днес на брифинг прокурор Георги Чинев и старши комисар Калоян Калоянов обясниха, че общо 8 са задържаните, като на четирима са повдигнати обвинения за изнудване чрез заплахи за телесна повреда и оказване на психологическо въздействие, а за соченият за лидер на групата Илко Паскалев и за принуда. Сред четиримата има един помагач и двама съизвършители.

В зала обаче обвиняемите бяха тримата изброени по-горе. Липсваше Димитър Димитров – Делфина. Това направи впечатление на защитниците Петър Димитров, Божидар Янков и Веселина Василева. Запитан след заседанието прокурор Христо Христов обясни, че Димитров работи с разследващите още от началото на разследването и няма нужда да му се иска „задържане под стража“.

Прокурор Христов разкри в зала, че са използвани СРС-та за закопаването на бандата и, че полицейският служител, който е прегледал веществените доказателства е разпитан като свидетел. Защитата обяви това за грубо нарушение, а адвокат Димитров посочи, че въпросният служител дори би трябвало да търпи наказание. Според Държавното обвинение, именно на база на доказателствата от записите обвинението може да претърпи промяна в по-тежко.

В зала прокурорът изведе богатите криминални досиета на тримата на показ. Срещу Паскалев се води дело в Специализирания съд за лидер на ОПГ, което обаче било върнато в начална фаза, според защитникът му адвокат Димитров. Божидар Дачев е осъждан за нанасяне на средна телесна повреда и има едно висящо производство за нанасяне на телесна повреда и принуда. Тодор Пъчков пък е многократно осъждан за грабежи, кражби и наркотици. Това според прокурор Христов ги прави лица с висока обществена опасност и затова поиска да им бъде наложена най-строгата мярка за неотклонение – „задържане под стража“.

Защитниците обясниха, че цялото разследване се води в ущърб на обвиняемите. Никъде не се посочвало, че са намерени наркотици и затова попитаха с какви наркотици са изнудвали дилърите да правят продажби. Освен това не се посочвало в документите по делото, че основни свидетели са дилъри като Делфина. Според тримата адвокати тук става въпрос за „полицейски чадър“ над истинските дилъри.

За Илко Паскалев и Тодор Пъчков защитата поиска „домашен арест“ и следене с електронна гривна. За Дачев адвокат Василева поиска „парична гаранция“.

Когато им бе дадена дума, Паскалев обясни, че никога през живота си не се е занимавал с изнудване. Дачев посочи, че допреди ареста е работил в казино и е опитвал да поправи живота си. Пъчков бил безработен.

Районен съд - Бургас наложи мерки за неотклонение „домашен арест“ и следене с електронна гривна на тримата.


Анкета

Мнения

Мнения
 Проф. Рачев: Иде дъждовен период
  13.05.2022 11:14      

Настъпва дъждовен период. Студен фронт ще премине през страната ни и в събота след обяд ще навлез