Петък, 12 Авг 2022
    
Крими

Илко Паскалев и компания изнудвали свои дилъри и шанаджии

  13.05.2022 11:57  
Илко Паскалев и компания изнудвали свои дилъри и шанаджии

Георги РУСИНОВ

 

Задържаните в зрелищната спецакция в Бургас на 11 май изнудвали свои дилъри и шанаджии. Това стана ясно от пресконференция, на която от Окръжна прокуратура – Бургас и Областна дирекция на МВР-Бургас изнесоха повече данни за екшъна преди дни.

Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас прокурор Георги Чинев обясни, че общо 8 са задържаните, като на четирима са повдигнати обвинения за изнудване чрез заплахи за телесна повреда и оказване на психологическо въздействие, а на лидера на групата, който по време на арестите стана ясно, че е Илко Паскалев и за принуда. Сред четиримата има един помагач и двама съизвършители.

По първите обвинения четиримата ги грози от 1 до 6 години затвор, глоба от 1000 до 3000 лева и евентуална конфискация на имуществото до ½. Обвинението за принуда на Паскалев е наказуемо с до 6 години затвор.

Директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов от своя страна  посочи, че от февруари се работи по случая с групата, която принуждавала лица чрез заплахи, някои от тях и непълнолетни, да продават наркотици.

Изнудването се е осъществявало по два начина. На новите дилъри, които започвали работа за групата, бързо се налагали глоби за това, че не са продали наркотиците. В разследването са установени два случая на насилие над непълнолетни лица. Вторият начин на печалба на групата била таргетирането на самосиндикалните дилъри, познати на улицата като шанаджии. Срещу тях също се действало чрез събиране на така наречената „такса спокойствие“.

Старши комисар Калоянов обясни, че събраните от групата парични средства надминават стойността на продаваните наркотици. Всички четирима са познайници на полицията. Илко Паскалев дори има висящо дело за лидер на ОПГ. Останалите също са криминално проявени, а двама от тях и осъждани.

Директорът на ОДМВР-Бургас коментира, че е много важно, че в случая престъпната дейност на групата е прекършена още в ранен стадий. Според него несъмнено с настъпващото лято дейността им е щяла да се разшири.

Предстои Окръжен съд – Бургас днес да разгледа в заседание мерките за неотклонение на трима от обвиняемите. Окръжна прокуратура – Бургас иска налагане на „задържане под стража“.


Анкета

Мнения

Мнения
 Проф. Рачев: Иде дъждовен период
  13.05.2022 11:14      

Настъпва дъждовен период. Студен фронт ще премине през страната ни и в събота след обяд ще навлез