Събота, 28 Май 2022
    
Спорт

Бургас ще подкрепи Цанко Цанков в новия му опит за световен рекорд

  04.05.2022 15:17  
Бургас ще подкрепи Цанко Цанков в новия му опит за световен рекорд

Община Бургас ще подкрепи плувеца Цанко Цанков в опита му да подобри световния рекорд за преплуване на протока Гибралтар. Администрацията ще предприеме необходимите стъпки за осигуряването на средства, с които да бъде обезпечено участието на бургаския плувец в състезанието.

Цанко Цанков сподели плановете си за подготовката и участието в маратона с кмета Димитър Николов и зам.-кмета Диана Саватева.

„Цанко е плувец от световна класа и многократно е прославял с успехите си името на Бургас. Вярвам, че със своята упоритост, добра подготовка и силна воля той ще успее и в това предизвикателство.“, каза кметът Николов.

Маратонът за преплуване на протока Гибралтар е едно от 7-те предизвикателства с най-голяма трудност. По време на изпитанието бургаският плувец ще се конкурира с 23 състезатели от цял свят в преодоляване на разстоянието между Европа и Африка. Маратонът е планиран в периода между 1 и 10 септември, като точната дата ще стане ясна в последния момент. Стартът ще бъде даден от нос Тарифа в Испания, а финалът ще е в Мароко.

17 километра и 600 метра е най-късата дистанция между испанския и мароканския бряг. Тя обаче е трудна за преодоляване и плувците ще използват по-дълъг маршрут.

Цанко Цанков се класира за участие в маратона по преплуване на протока Гибралтар след като безапелационно победи в квалификацията в Барселона.

През 2020 година Цанко подобри световния рекорд за непрекъснато 12-часово плуване в басейн, като измина разстоянието от 50 километра и 600 метра. Рекордът бе поставен на плувния басейн в Експоцентър „Флора“ в Бургас.

През 2019 година Цанко преплува Бургаския залив, преодолявайки разстоянието от нос Емине до Маслен нос от близо 45 километра за около 14 часа.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е