Събота, 28 Май 2022
    
Камено

Кризата с газа ще се усети сериозно в Камено

  02.05.2022 16:43  
Кризата с газа ще се усети сериозно в Камено

Георги РУСИНОВ

 

Задаващата се криза с газа ще се усети сериозно в Камено. Това съобщи за „Черноморски фар“ кметът на общината Жельо Вардунски. Поне 12 са общинските обекти, които се отопляват на газ, а отделно от това поне 10% от жилищата също са включени в системата, тъй като Камено отдавна е газифицирано.

„Ние реално нямаме никаква алтернатива. Всички котели на нафта, които са били, много отдавна са премахнати. Домакинства започват да мислят за преминаване на климатици. Само че общинските ни сгради не можем да ги прехвърлим на друг вид гориво. Много скъпо ще ни излезе. Това са поне половин милион лева. В града всичко е на газ – културният дом, училища, детски градини, клуб на пенсионера, администрация, полиция, социални служби. И държавни учреждения има на газ. Поне 12 са общинските обекти, които са газифицирани. Имаме един страшно голям котел, който едновременно отоплява училището, културния дом, поликлиниката и залата за гражданска отбрана“, посочи кметът.

Това, че отоплителният сезон е кажи-речи свършил, не успокоява по никакъв начин градоначалника, защото следващият се задава след лятото.

„Ако ще се вдига цената на газта, не знам какво ще се прави. Ние сме се газифицирали с идеята, че това е нескъп и екологичен начин на отопление. А то какво стана – от най-привлекателно, отопляването на газ се превърна в най-непривлекателен вариант.

Дано се оправи всичко, че вече не знае човек какво следва. Аз например изобщо не съм очаквал, че и такъв проблем ще ни дойде на главата. Ами ние имаме и общинско дружество – „Камено газ“. То ще фалира, ако започнем да сменяме горивото за отопление“, завърши Вардунски.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е