Понеделник, 01 Авг 2022
    
Бургас Малко Търново

Деница Николова: Разширяване на ГКПП „Малко Търново“ – само след сериозен анализ има ли нужда

  02.05.2022 15:00  
Деница Николова: Разширяване на ГКПП „Малко Търново“ – само след сериозен анализ има ли нужда

Георги РУСИНОВ

 

Празничните дни покрай Великден отново извадиха на дневен ред един проблем, с който ГКПП „Малко Търново“ се сблъсква от много време. В посока южната ни съседка се образуваха километрични опашки от автомобили на нашенци. Ситуацията се очаква да е същата и по време на почивките около Гергьовден. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев напомни отново за проблема с капацитета на пункта. Градоначалникът публикува видео, в което са заснети стотиците автомобили, изчакващи на границата с Турция и алармира, че от 50 години не само пропускателният пункт не е разширяван, но не е дори и реновиран.

Според бившия заместник-регионален министър Деница Николова и настоящ депутат от ГЕРБ разширяването не е невъзможно.

„В управленската програма на ГЕРБ беше заложен четирилентов път до Малко Търново. Като последваща стъпка логически свързано е ГКПП-то да получи своята възможност да бъде разширено заради преминаващия автомобилен трафик, но също така да има възможност за по-висок стокообмен“, посочи тя.

Самото изпълнение на задачата според народния представител обаче е с по-дългосрочен хоризонт.

„Към момента и готовността на МРРБ за една такава стъпка е почти никаква. Защо? Защото специално за четирилентовия достъп няма нищо направено от страна на Регионалното министерство – единствено предпроектни проучвания, които показват, че ще има необходимост от допълнителен ОВОС, което пък от своя страна ще отнеме много време“, заяви Николова.

Бившият заместник-министър добави и че за да се случи такова разширение, то трябва да има потенциал за реализирането му.

„Да, към момента има трафик, но той е в определени моменти – по време на празници и туристическия сезон. За да имаме обоснованост за разширяване на ГКПП-то в дългосрочен хоризонт, това трябва да се случи въз основа на трафика, който преминава целогодишно, а не само в инцидентни пикови моменти. В заключение, потенциал може да има, но за да се стигне до тази стъпка, има много други подготовки, които трябва да бъдат осъществени, както от МРРБ, така и от Междуведомствената комисия, която се занимава с областта на граничния контрол“, обясни депутатът от ГЕРБ.

Дали разширение на ГКПП „Малко Търново“ би било икономически изгодно, тя не може да отговори, тъй като е необходимо сериозно проучване, каквото досега не е правено. Водени са единствено разговори дали трябва да се разшири пунктът заради автомобилния трафик и туристопотока. Възможно ли е по-сериозен стокообмен с преминаващи тежкотоварни автомобили да се осъществява през ГКПП „Малко Търново“? Това също са теми, които трябва да бъдат предмет на допълнителен анализ, посочи още Николова.

Ексзаместник-министърът припомни, че четирилентовите пътища са били заложени като потенциален проект, който да бъде осъществен по бъдещата ОП „Развитие на регионите“ като интегрирана териториална инвестиция.

„За съжаление към настоящия момент тази програма нито е зададена от Европейската комисия, нито има някакви особени действия и стъпки на принципа от долу нагоре от страна на местната власт, за да бъде представен такъв проект. Няма и такава инициатива, защото още не са обявени насоките за кандидатстване. За да има такива, трябва да се обяви програмата. Затова не може да се тръгне по нито една от стъпките. Към настоящия момент единственото нещо, което Регионалното министерство е извело като публична информация е, че има изготвен проект, който е за рехабилитация на пътя до Царево. Той касае съществуващия двулентов път и няма нищо общо с осигуряването на четирилентов път до Малко Търново“, поясни ситуацията Николова, която определя като доста сериозна безтегловност и застой.

Тя завърши с това, че преди да излязат от управление, от ГЕРБ са имали нагласа да реализират четирилентовото трасе до Малко Търново в рамките на мандат.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Борисов за кабинета: Играят с цената на газа, страшни схемаджии
  02.05.2022 15:52      

„Обслужват Путин - диктатора и агресора, за сметка на българския потребител”,