Четвъртък, 28 Юли 2022
    
Бургас

Започнаха курсовете по български за украинци

  26.04.2022 15:04  
Започнаха курсовете по български за украинци

Дона МИТЕВА

Изключително голям е интересът на украинските граждани към уроците по български език, които се организират от Младежки международен център - Бургас. Първият от курсовете започна веднага след Великден - на 26-ти. Стартът бе даден  с хората в пълнолетна възраст, които са и най-многобройни. „Общо 110 са записаните във възрастовата група „19+“, като обучението им ще се провежда в компютърната зала на Центъра за съвременно изкуство и библиотека „Пейо К. Яворов“ по два учебни часа, два пъти седмично. Групите са оформени от по 14 човека. Опитвахме се да ги оформяме от хора, близки по възраст“, коментира Мария Салабашева, директор на Младежки международен център Бургас и допълни, че „Създаване на Младежки международен център – Бургас“ се реализира по програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

„Искам да се интегрирам в българското общество. Упорито изучавам езика и тук в този курс смятам, че ще напредна много бързо. Голямо благодаря на град Бургас, на кмета на Бургас и на правителството на България и целия български народ, затова че ни прие и ни помага“ ,коментира  Олена Болотова, която съвместно с Община Бургас, помага на своите съграждани при пристигането им тук. Заедно с Оксана Досенко те ще залягат над българския и ще продължат да доброволстват. Според тях основните въпроси освен този, кога всички украинци ще могат да се приберат в родината си, са свързани с настаняване на децата в детски градини, евентуалното преместване в други бази намирането на работа.

Педагогът Венелина Маргаритова поема обучението на украинците. Тя е преподавател по български език с дългогодишен стаж, а обучението води по учебните помагала на Агенцията по бежанците към ООН. „Лексикално езиците са близки, от една езикова група, но целта ни е още от самото начало да посочим разликите които има между двата езика. Всичко ще се случва в движение. Ще се напасваме едни към други. За мен като преподавател е много интересно, защото, има голямо предизвикателство. Групите са различни. Не знам тези хора как ще реагират, с каква бързина ще учат.  Възрастите са различни, натрупванията у всеки един от тях също“, коментира преподавателката Маргаритова.

Сред първите ученички имаше и такива, които бяха категорични, че в скоро време военните действия ще свършат и те ще се приберат по родните си места, затова и няма да търсят работа, но въпреки това искат да научат български език.

Продължителността на курса по български език ще бъде 8 седмици, като за това време се очаква хората да усвоят основни граматически познания и разговорни умения. В края на обучението желаещите да получат сертификат ще имат възможност да се явят на изпит за ниво А1 и А2.

 

Оксана и Олена

Анкета

Текстът на коя от песните за "Бургас и морето" 2022 ви харесва най-много? - https://www.burgasimoreto.org/bg/songs (чуйте тук)


Резултати

Мнения

Мнения
Руското посолство препоръча на българската делегация да разговаря с официалните лица на ДНР и ЛНР
  28.04.2022 17:58      

Руското посолство у нас препоръча на представителите на българската делегация в Украйна "да