Четвъртък, 14 Юли 2022
    
Общество

58.2% от българите -негативно настроени към управляващата коалиция

  13.04.2022 15:25  
 58.2% от българите -негативно настроени към управляващата коалиция

Ще успее ли управляващата коалиция да изглади противоречията помежду си, за да не се стигне до правителствена криза? Отговорите на този въпрос даде специалното проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ за БНТ и предаването „Референдум“ на 12 април (вторник).

Според данните от допитването, 49.5% от българското общество не смятат, че коалицията ще успее да изглади проблемите си. Резултатите сочат още, че 58.2% от анкетираните определят отношението си към управляващата коалиция като по-скоро негативно. За 67.0% напрежението между коалиционните партньори е резултат от безпринципни договорки за постове.

Сред симпатизантите на четирите партии в коалицията най-високо одобрение за нея дават привържениците на „Продължаваме промяната“ – 88.5%, следвани от „Демократична България“ със 73.4%. Мненията на симпатизантите на БСП са противоречиви – колкото я одобряват, толкова не я одобряват. При „Има такъв народ“ – 58.4% от привържениците им вече са негативно настроени към управляващата коалиция.

На въпроса По кои от темите, по които се очертаха противоречия, управляващата коалиция ще успее да постигне съгласие? – 42.2% отговарят, че коалицията ще постигне съгласие за промените в закона за здравето, забраняващи ограничителни мерки във връзка с Ковид, следвани от разрешаването на проблемите в Агенция „Пътна инфраструктура“ и избора на гуверньор на БНБ. Най-трудните проблеми за разрешаване за четирите партии в коалицията ще са предоставяне на военна помощ за Украйна и позицията за Република Северна Македония, сочат резултатите от допитването.

В дискусията в студиото на „Референдум“ участваха политолозите Даниел Смилов, Калоян Велчев и Христо Панчугов, политическият анализатор Росен Карадимов и комуникационният експерт Любомир Аламанов.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Митева, ИТН: Категорично сме против връщането на хартиените бюлетини
  13.04.2022 10:30      

Значително намалява бройката на недействителните бюлетини с машинния вот, обясни тя