Четвъртък, 23 Юни 2022
    
Бургас Любопитно Общество

Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

  24.03.2022 13:47  
Отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата

Той се отбелязва за първи път на 24 март 1996 г. по инициатива на Световната здравна организация.

На тази дата – 24 март през 1882 година немският микробиолог Робърт Кох открива микобактериум туберкулозис, откритие достойно за Нобеловата награда, с която е удостоен.

Туберкулозата е най-разпространеното инфекциозно заболяване в света. По данни на СЗО 30% от населението на земята е инфектирано, като през 2016 г.-10,4 милиона души са се разболели от туберкулоза.

В България профилактиката, диагностиката и лечението са безплатни за всички които се нуждаят, независимо от техния здравноосигурителен статус.

Основа на профилактиката на туберкулозата е редовно провеждана противотуберкулозна имунизация и химиопрофилактика при необходимост.

Д-р Евелина Трошанова

Във връзка с отбелязването на Световния ден за борба с туберкулозата д-р Евелина Трошанова, управител на Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания – Бургас написа в социалната мрежа: “Скъпи колеги и приятели,

Днес, 24.03.22г., отбелязваме световния ден за борба с туберкулозата! Онази "жълта гостенка", която в близкото минало покоси живота на много хора. За нея Смирненски пише:

"Та можем ли да любим и скърбим

с наивната ви лековерност?

Гърдите ни са пълни с дим,

а дробовете ни – с каверни."

Днес продължаваме похода си срещу нея  - усмирена, но не и победена.

Поздравяваме всички колеги от фтизиатричната мрежа, неправителствените организации, с които през годините работихме. Отправяме поздрав и към всички лекари, сестри и санитари, които са били и онези, които продължават са бъдат тихо до борещите се за глътка кислород, всички наши пациенти, които върнахме към нормалния и пълноценен живот.

Този ден за нас е празник на живота над болестта!

Ние сме тук и продължаваме борбата! Изправени и предизвикателството на Ковид-19, убедени сме, добротата и грижа са лостовете, с които можем да повдигнем земята.

Силни сме заради живота!

Бъдете здрави, защото само тогава слънцето топли!

Ние ви подаваме ръка!“

 

.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Храните са поскъпнали с 19,5% за година
  22.03.2022 10:07      

С 19,5% е ръстът на цените при основните храни у нас в сравнение с март 2021г. Това заяви в "