Четвъртък, 23 Юни 2022
    
Бизнес

Хотелиери искат промени при регистрацията на украинските бежанци

  24.03.2022 10:11  
Хотелиери искат промени при регистрацията на украинските бежанци

Дона МИТЕВА

Отворено писмо до министър-председателя, до министрите на туризма и финансите, както и до председателя на Постоянната комисия по туризъм в Народното събрание изпратиха хотелиери от Несебър и Слънчев бряг. То алармира за възникнали проблеми във връзка с реда за отчитане и разплащане при настаняване на бежанците от Украйна.

„Изискванията по Програмата на категоризиране или регистрирани места за настаняване е лицата да са получили регистрация „Временна закрила“ с генериран личен номер на чужденец (ЛНЧ), с издаден регистрационен документ със снимка и QR код с номер на документа. В ЕСТИ следва да се въведе посоченото ЛНЧ. Задължението за регистрация на лицата е до края на март.

В указанието е посочено, че в случаите, когато лицето, търсещо временна закрила, не се е снабдило с временния регистрационен документ поради причина извън неговата воля, в ЕСТИ се въвеждат данните от редовния документ на лицето. В тези случаи при последващо предоставяне на временния регистрационен документ в ЕСТИ се извършва корекция и се попълват данните от него“.

Наблюденията на хотелиерите са, че от хилядите украински граждани, които се намират по българското Черноморие, малцина са тези, които желаят да останат задълго, от една страна, а от друга, че работните места в Бургас и по едно в РПУ-тата на Несебър, Поморие, Созопол и Приморско нямат нужния капацитет да поемат регистрацията. „Капацитетът на едно работно място е между 2-3 души на час или между 20-30 души на ден. Административният капацитет не е в състояние да извърши регистрацията на всички желаещи“, заключават от СНЦ „Клуб на хотелиера“ към Община Несебър и признават, че хотелиерите са тези, които принуждават украинските бежанци да се регистрират с гореупоменатия статут, защото такова е изискването.

Според хотелиерите, дали подслон на бягащите от военните действия украинци, „обвързването на програмата със статута за временна закрила създава ненужни затруднения при всички участници в процеса“. Затова молят за преразглеждане условията за участието в програмата, като отпадне изискването за регистрация на статут „Временна закрила“ с генериран личен номер на чужденец.

„Предлагаме регистрацията да става в режим „Международна закрила“ или друг облекчен режим на регистрация“.

Писмото е подписано от Диана Колчева, председател на Сдружението.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Храните са поскъпнали с 19,5% за година
  22.03.2022 10:07      

С 19,5% е ръстът на цените при основните храни у нас в сравнение с март 2021г. Това заяви в "