Сряда, 22 Юни 2022
    
Бизнес

До 31 март: Ползваме 5% отстъпка от данъка

  23.03.2022 16:52  
До 31 март: Ползваме 5% отстъпка от данъка

Остават девет дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, да внесат целия размер на данъка за довнасяне до тази дата и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Данъчните препоръчват на потребителите да проверят онлайн за наличието на стари задължения.

От началото на кампанията в НАП Бургас дистанционно са подадени 11 672 подоходни декларации като 9981 от тях с персонален идентификационен код и 1691 с електронен подпис. Общо подадените в приходното ведомство в морския град годишни данъчни декларации са 17 069. На място, в Салона за обслужване на териториалната дирекция са входирани 4351 декларации, а най-малко – 1046, са подадените декларации по пощата и чрез лицензиран пощенски оператор.

Най-бързо и лесно декларирането и плащането на задълженията става през  Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП).

От началото на март потребителите могат да се възползват от предварително попълнената данъчна декларация. В нея са въведени данни за получените през 2021 година доходи от трудови правоотношения, граждански договори, доходи от наем - при отдаване на имот на юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения. Преди да потвърдят попълнената декларация е необходимо данъкоплатците да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това се налага, съветват от НАП. 

Срокът за декларирането на доходите и плащане на данъка за довнасяне тази година е 3 май 2022 г., заради почивните дни около Деня на труда. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата,  да се подадат на място в офис на НАП или в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да получите от сайта на НАП - https://nra.bg/ или на телефон: 0700 18 700 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Храните са поскъпнали с 19,5% за година
  22.03.2022 10:07      

С 19,5% е ръстът на цените при основните храни у нас в сравнение с март 2021г. Това заяви в "