Събота, 28 Май 2022
    
Общество Руен

Фирми искат индексации по обществени поръчки в Руенско

  23.03.2022 10:17  
Фирми искат индексации по обществени поръчки в Руенско

Моника ИЛИЕВА

 

Две фирми искат индексации по изпълнение на обществени поръчки, за които имат сключени договори с община Руен. Едната е строителна, другата за доставка на хранителни продукти в детските градини в Руенско. „Фирмата, снабдяваща с хранителни продукти детските градини на територията на община Руен, ме уведоми миналата седмица. Другата, пътно-строителна фирма, спечелила търга за асфалтиране на улици и четвъртокласна пътна мрежа, ми съобщи в четвъртък (17.03.)“, заяви Исмаил Осман, кмет на община Руен.

Пред „Черноморски фар“ той изтъкна, че поради ниските температури и в съответствие с технологията по полагане на асфалт, не е започнало асфалтирането. От фирмата, спечелила търга обръщат внимание, че цената, година назад, на битума се е движела между 500 и 600 лв. С днешна дата скача двойно – 1300 лв./т. „Проектът се очертава като проблемен. Ако фирмата, поради невъзможност за индексация на цените, се откаже да изпълни поръчката, договорът ще бъде разтрогнат. Следва да бъде обявена нова такава. Поне 5-6 месеца са необходими за голяма обществена поръчка. Което на свой ред означава, че най-рано през есента ще можем да асфалтираме планираните улици“, обясни руенският кмет.

Що се отнася до търговската организация, доставяща хранителни продукти за детски градини в Руенско, договорът им с Общината е до месец юни, т.е. пред изтичане. „Остават два месеца. Ако се откажат, нашите юристи ще им отговоря. В случай на отказ от договора тече едномесечно предизвестие. До края на учебната година ще сключим временен договор с друг желаещ. На по-късен етап ще последват нов търг и процедура“, уточни Исмаил Осман. Кметът изясни, че с доставката на хранителни продукти проблем няма и решения има.

Припомняме, че големите капиталови проекти на община Бургас също няма да бъдат изпълнявани през първите шест месеца на годината, докато не се успокои кризата с цените на строителните материали – желязо, бетон, битум и асфалт, категоричен бе кметът на община Бургас Димитър Николов по време на представянето на поректобюджета за 2022‘.

Подобна е ситуацията в община Поморие. Под въпрос са два проекта, с избрани изпълнители, но поради създалата се ситуация не могат да бъдат включени в капиталовата програма за настоящата година. Става въпрос за обособяване на кръгово кръстовище на ул. „Европа“ с ул. Княз Борис I“ – главната транспортна артерия между стария и новия град. Както и изграждане на допълнителен паркинг, който да поеме автомобилите, отиващи към източния плаж и новите жилищни кооперации в района.

Както „Черноморски фар“ вече алармира заради кризата в Украйна строителни фирми масово отказват да изпълняват общински проекти на фиксирани цени и настояват да бъдат компенсирани с разликата. 

Оказва се, че България ще бъде първата държава в ЕС, която ще въведе ситуация на форсмажор заради войната в Украйна. Това съобщи министърът на икономиката Корнелия Нинова по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия.

Ситуация на форсмажор дава право на фирмите да отлагат изпълнение на договори, разплащания или доставки.

Извънредната мярка ще се въведе със задна дата от 24 февруари, началото на руската инвазия. Министърът на икономиката уточни, че решението ще бъде взето следващата седмица от правителството.

Предложението идва след поредица от срещи с различни браншове, които не могат да продължат да работят заради нарушени линии на доставки и драстичен скок на цените в международен план.


Анкета

Къде ще почивате лятото?


Резултати

Мнения

Мнения Приморско
Д-р Димитър Германов, кмет на Приморско: Очаква ни по-различен летен сезон
  24.05.2022 16:28      

Георги РУСИНОВ   -Д-р Германов, днес е един хубав празник, празник е