Сряда, 25 Май 2022
    
Бургас Общество

Бургаски учители предават ноу-хау в онлайн обучението

  23.02.2022 17:00  
Бургаски учители предават ноу-хау в онлайн обучението

Гърция, Румъния, Турция и Испания черпят от нашия опит

 

Моника ИЛИЕВА

 

РУО-Бургас е домакин на тридневна международна среща на тема „Компютърно мислене по време на COVID-19“, провеждаща се в морския град. В проекта участват Гърция, Румъния и Турция. Испания се представя онлайн. „Това, че сме се събрали днес в Бургас идва да каже, че приносът ни в образователната система е добър и позитивен. Направили сме 300 урока, които са представени безплатно в първите дни на пандемията. Уроците се излъчваха сутрин, следобед се повтаряха. Предоставихме възможност да се види как се преподава, макар и от телевизионния екран. Ще ги подарим на нашите колеги, с които си партнираме в проекта по „Еразъм+“, коментира в началото на срещата инж. Виолета Илиева, началник на Регионалния образователен инспекторат в Бургас.

Инж. Илиева акцентра, че целта на срещата е обмяна на опит между страните, но във връзка с методиката на преподаване. Начинът, по който всеки учител дали в гимназиален, или прогимназиален етап подготвя урока си. 

„Решихме първият урок, в който сравняваме опит, да е по английски език. Всеки от участниците ще представи два варианта. Единият е в електронна среда. Онагледяваме процеса в платформата „Майкрософт тиймс“. Другият урок ще бъде в присъствена форма, представяме заснет предварително такъв. Процесът ще бъде документиран и след това анализиран подробно“, добави шефът на РУО-Бургас.

По време на конференцията беше сравнено бучението на учениците – присъствено и дигитално (ОРЕС), между страните участнички в проекта. Коментираха се трудностите, пред които е била изправена образователната система в съответната страна и как са преодоляни.

Георгиус Деспотопулус, заместник-директор РУО, Крит, Р Гърция:

Обучението в Гърция беше и дистанционно, и присъствено. При много положителни тестове, въвеждаше се дистанционно обучение. Всички школа в Гърция затвориха от месец май 2020 г. до началото на 2021 г. В началото работата в електронна среда беше много трудна, но после се превърна в рутина. Регистрират дори напредък при провеждане на електронното обучение. Учениците имат минимални пропуски. Децата се тестват за Ковид-19 два пъти седмично. Извършва се от родителите, в домашни условия. В детските градини също е проведено дистанционното обучение. След нормализиране на обстановката, първи се връщат в клас от 1 до 7. Обучението протича присъствено към днешна дата.

Ур Инан, заместник-директор РУО, Ялова, Р Турция

В момента, в който пандемията навлезе, успяхме да се организираме за две седмици в електронна среда. 90% от учениците се включиха в електронното образование. Голяма част бяха подпомогнати от държавата и със съдействието на частни фирми, получиха устройства и интернет. Една година останаха на онлайн обучение. И една година на ротационен принцип. Истинско предизвикателство и за ученици, и за родители, и за учители. Най-трудно беше обучението на деца със специални образователни потребности. За да успеем да подпомогнем психиката им, работеше се с психолози. Тази учебна година започна присъствено, не сме прекъсвали до момента. Вие сте малко по-чувствителни на тази тема. Ние имаме друг алгоритъм. При вас се карантинира клас, когато има един заразен. При нас, за да карантинираме паралелка трябва да има второ разболяло се дете от същата група. Тогава карантинираме. Имаше натиск от страна на родителите. Не искаха да пускат децата присъствено, искаха да са повече онлайн. След обучението в електронна среда нивото на учениците се понижи. Добавихме още часове, за да се преодолее дефицитът в знанията им. Не се правят тестове за Ковид-19 на територията на училищата в Турция. Мери се температурата в началото на всеки учебен час. Ако се породят съмнения, насочва се към медицински център за тестване.

Лоредана Пауни, експерт Европейски проекти, Румъния

Щастливи сме да сме партньори по този проект. Разбира се, че пандемията повлия негативно на учениците, те изостанаха в резултатите си. В момента за това сме в Бургас. Работим по проекта, макар и на регионално ниво, за да бъде преодоляна разликата между присъственото и дигиталното обучение. Електронното образование беше първоначален шок за всички. За да успеем да преодолеем трудността, създадохме контакт с родителите, за да си помагаме взаимно в създалата се пандемична обстановка. Имахме ученици, които нямаха интернет. Материалите им се изпращаха по пощата. В същото време организирахме курсове за учителите за овладяване на информационните технологии. Осигурихме таблети на част от онези, които нямаха. Финансирането дойде от държавата. В началото два пъти седмично децата се тестваха. Тестват се у дома, представят резултатите на съответните асистенти в училищата. В момента се учи присъствено в Румъния, но ако има болни деца се карантинират. При 3-ма с Ковид-19, класът се карантинира.  

В края на срещата директорът на РУО-Бургас Виолета Илиева, заключи, че в България се прилагат най-строги мерки. Добрата новина за област Бургас - от понеделник всички ученици се връщат присъствено в клас.


 


Анкета

Ще дарите ли заплата за Украйна?


Резултати

Мнения

Бургас Камено Мнения
Арх. Петър Статев: Не само това предприятие е разположено между две общини
  21.02.2022 17:44      

Георги РУСИНОВ   Председателят на Постоянната комисия по устройство на терит