Неделя, 02 Oct 2022
    
Айтос

Парите за улично осветление за година в Айтос вече стигат само за 3 месеца

  17.01.2022 14:34  
Парите за улично осветление за година в Айтос вече стигат само за 3 месеца

Проблем с изпълнението на проекти заради поскъпналите строителни материали

 

Георги РУСИНОВ

 

Увеличаването на разходите за електроенергия са факт и засягат абсолютно всеки сектор в живота на българина. Общините тепърва ще срещат проблеми в тази посока след като пристигнат декемврийски и януарски сметки за електричество. В Айтос заложените за година пари за осветление заминават за три месеца, стана ясно от думите на кмета Васил Едрев.

„За улично осветление сме заложили 360 хил.лв. за година. Само за 3 месеца плащаме 300 хил.лв. Трудно е, но проблемът не е само за община Айтос“, отговори той и добави, че се надява да не се наложи режим на пестене на тока за улично осветление, защото то не е лукс, а необходимост за гражданите на общината.

На градоначалниците ще им е трудно през тази година, защото в предишни вече бяха готови с проектобюджета.

„Трудно е да се правят прогнози, докато не бъде приет Бюджет 2022. Навсякъде годината се очертава по-трудна, заради повишаването на цените на стоки и услуги. Що се отнася до изпълнението на проектите – да, има проблеми. Процедурите по обществените поръчки за проектите, които ще изпълняваме тази година, са проведени преди поскъпването на строителните материали. Проведени са, имаме избрани изпълнители, но фирмите не се наемат да започнат строителни дейности при сегашните цени на материалите. Надявам се държавата да намери решение на този проблем, който не касае само Айтос, той е за всички общини“, заяви Едрев.

Като свой приоритет в трудната и нестабилна година си поставя нормалното функциониране на общинските сфери.

„Акцентът ще е поставен върху образованието, детските градини, социалните услуги, здравеопазването. Ще трябва да планираме по-голям финансов ресурс за издръжката на детските градини. И разбира се, да предвидим средства за социални услуги, защото все повече хора се нуждаят от социална подкрепа“, уточни той.