Петък, 15 Апр 2022
    
Бургас

Ученици с нова игра: „Прегърни ме!“

  14.01.2022 10:38  
Ученици с нова игра: „Прегърни ме!“

Дона МИТЕВА

 На фона на  високия брой карантинирани паралелки и болни учители в община Бургас, а и в цялата област,  любопитен факт с негативен знак сподели в редакцията родител на осмокласник от централно бургаско училище: „Детето ми бе потресено от предизвикателство, което отправя девойка към съучениците си - всички в междучасието да я прегръщат. Не мога да разбера дали това е липса не само на здравна, но и на всякаква култура, желание да се разболее ли е, или просто хормони“.

Колкото са по-големи учениците, толкова по-трудно се контролира безопасната среда, смятат педагози.

„В никакъв случай не бива да се демонизира училището и да се смята за развъдник на зараза. Веднага питам: не са ли натрупани един върху друг учениците на лавката, на спирката. Не се ли возят деца от различни училища и различни населени места в един автобус, когато се прибират от училище. Смятам, че в рамките на училището, което и да е то, се следи за спазване на правилата“, категоричен е Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ и преподавател по география в бургаската гимназия по туризъм.

Сегашната ситуация с непрекъснатото излизане на паралелки в ОРЕС обърква учителите каква форма на час се провежда. Към това се добавят и онези ученици, чиито родители, или пък те самите не са дали съгласие да бъдат тествани. Хаосът е пълен и проблем за нормалното провеждане на часовете. „Моето твърдо мнение е или всички са на училище или в ОРЕС. Смятам, че децата от начален етап могат да останат присъствено в клас. Но решението не се взема от мен“, казва Янков.

Той смята, че последните два класа – 11 и 12, които вземат сами решение, в повечето случаи искат да са онлайн. „На тях им е по-лесно като са онлайн. Регистрира се с телефончето – уж че е в час, пък не се знае къде е. Не съм сигурен също, че и тези родители, които спират децата си от присъствено обучение, че тези деца стоят изолирани вкъщи. Сигурен съм, че децата си общуват с другите.

Пак подчертавам – училището е относително безопасна среда“, заключава синдикалистът.

След вчерашното заседание на Областният съвет по здравеопазване стана ясно, че на този етап  учениците от областта ще приключат първия учебен срок присъствено с изключение на карантинираните.  Според указанията на просветният министър Николай Денков Мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 са разделени на четири етапа и ще се прилагат на локално равнище в зависимост от оценката на риска, най-вече спрямо наличните интензивни легла в болниците.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения
Бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев разби плана „Сербезова“ за справяне с Петата вълна
  14.01.2022 16:39      

Снощи бе обявен новия противоепидемичен план за справяне с Омикрон-вълната, който на пръв поглед