Събота, 09 Апр 2022
    
Бизнес Поморие

Теодоси Годжуков, „Теоинвест“ ЕООД: От 10 до 30% са увеличени цените на строителните материали

  08.01.2022 15:59  
Теодоси Годжуков, „Теоинвест“ ЕООД: От 10 до 30% са увеличени цените на строителните материали

Дона МИТЕВА

Драстичният скок на ел.енергията и газа се отразява на всички фирми. Икономисти вещаят масови фалити. Други смятат, че държавата трябва да се намеси, за да подпомогне, онези, които осигуряват работни места. На фона на тези трусове в строителния бранш отчитат засилен интерес към закупуване на жилища, въпреки че и там повишението на цената на строителните материали е видима.

Скокът на строителните материали е от 10 до 30%, като завишението най-силно се усеща при дървения материал. От 30 на 35% става е и исканото обезщетение в разгъната застроена площ за собствениците на парцели, които се предоставят за строеж. Това също е предпоставка да се върви към повишаване цените на жилищата.

„От счетоводството на фирмата казват: „Правете-струвайте, под себестойността на жилищата не трябва да слизате“, шегува се Теодоси Годжуков, когато заговаряме за растящите цени на материалите и другите увеличения, на които ставаме свидетели. Той подчертава, че неговата фирма стои стабилно на пазара и не се очакват големи изненади, но не изключва, че при по-малки фирми това не е изключено. „Ние няма да допуснем да фалира фирмата. Съобразяваме се и с контрагентите, с които работим, и с техните цени. Не ги изнудваме да ги свалят, защото са си направили сметката и ние сме длъжни да сме лоялни.

Не допускаме и компромиси с качеството на материалите, защото ние имаме европейски сертификат за качество в строителството ISO 901/2015. Това ни задължава“, подчертава Годжуков. И допълва, че вече договорирана цена не се променя в никакъв случай.

Същевременно се знае, че има и други фирми, които индексират вече подписани договори с крайни потребители, и то с около двадесетина хиляди лева отгоре, с мотив, че всички строителни материали са повишени. Също така не се изключват и компромиси с влаганите строителни материали, с една-единствена цел – да излезе сметката.

„Нашето правило е – веднъж подписан договор да не се променя. Ние трябва да търсим резерви в по-малките разходи, които трябва да направим. Търсят се конкурентни за качество и цена материали. Няма да съкращаваме и хора. Обезпечили сме се със строителни обекти за тази и следващата година“, казва строителният предприемач от Поморие.

Що се отнася до търсенето на жилища, строителите отчитат повишаване на търсенето, въпреки инфлацията. Непрекъснато се увеличава желанието да се закупуват апартаменти. Не се оплаква от липса на желаещи да закупят апартаменти и Теодоси Годжуков, даже напротив – желаещите са повече от построеното. Дори от фирмата не продават чрез брокери, а директно.

24-ти блок строят от „Теоинвест“ ЕООД и по традиция го издават на 31 юли с акт 16. Прави се и водосвет от фирмата. Тази година също са убедени, че това ще се случи.

От разговора със строителния предприемач се налага изводът, че в усложнената икономически обстановка ще оцелеят големите фирми, които са се доказали на пазара с качествено строителство.

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Новият областен управител Стойко Танков: Чувствам се подготвен за поста
  06.01.2022 12:53      

Първо сме бургазлии, след това сме представители на политически партии, заяви той Силвия