Събота, 09 Апр 2022
    
Бургас

Д-р Петко Желязков: Натискът на новата вълна К-19 се усеща при личните лекари

  08.01.2022 10:40  
Д-р Петко Желязков: Натискът на новата вълна К-19 се усеща при личните лекари

Дона МИТЕВА

Област Бургас нагази в тъмночервената зона по отношение на заболелите от коронавирус. Скача бройката на положителните проби с всеки изминал ден. Това усещат вече и личните лекари.

„Вчера назначих четири писиара - и четирите са положителни. Почти всички пациенти, които идват в кабинета ми с респираторни проблеми – хрема, кашлица, се оказват положителни за ковид. Преди, да кажем, на 10 човека, на които назначаваме тест, положителни излизаха двама-трима. Сега са 5-6 положителните“, дава пример д-р Желязков.

При децата продължава тенденцията от миналата година и предходните ковид вълни, родителите да не желаят те да бъдат тествани. „Едва когато проблемът ескалира и детето е за приемане в болница, тогава се прави тест и той почти на 100% се оказва положителен за ковид“, обяснява д-р Желязков.

Като заболеваемост, обаче, случаите са толкова, колкото предходни години, когато върлуваха настинките и грипът през зимните месеци. „В годините преди ковида януари и февруари на ден идваха по 20-30 деца. Коридорите бяха пълни. Сега на ден през кабинета минават 3-4 с респираторни проблеми“, дава пример лекарят.

Желаещи за ваксина при личните лекари има, но те са категорично за трета - бустерна доза. „Тези, които са си сложили две дози, имат интерес да сложат и трета. Но нови желаещи за ваксиниране поне при мен няма“, обобщи ситуацията председателят на сдружението на семейните лекари в Бургас.

Добрата новина, въпреки високата заболеваемост, лекарят намира в това, че през последните 20 дена нито един от неговите пациенти с положителна проба не е приет в болница. Преминават през ковида сравнително леко.

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Новият областен управител Стойко Танков: Чувствам се подготвен за поста
  06.01.2022 12:53      

Първо сме бургазлии, след това сме представители на политически партии, заяви той Силвия