Петък, 08 Апр 2022
    
Култура Несебър

Старинен ритуал извършиха в несебърското Кошарица

  07.01.2022 15:52  
Старинен ритуал извършиха в несебърското Кошарица

„Къпане на зетьове“ се прави само на  Ивановден

 

Кошарица е единственото село в цялата Бургаска област и едно от последните в България, което спазва  обичая „Къпане на зетьове“, извършван точно на Ивановден. Традицията се изпълнява от незапомнени времена и привлича вниманието на жители и гости на община Несебър.

Според обичая на този ден всички мъже, сключили брак през изминалата година, трябва да бъдат изкъпани в реката от по двама ергени. Смята се, че това ще донесе здраве на тях и на техните семейства.

В спазване на обичая днес освен новия зет и двамата придружаващи го ергени, се включиха и коледари от селото. Първоначално те се събраха в центъра на Кошарица. Настроението им беше повдигнато от музикантите, които свириха български народни песни. Под съпровода на народния оркестър те се хванаха на право хоро, а след това тръгнаха към мястото за къпане. Обичая бе изгледан от множество жители и гости на селото, дошли специално, за да почетат традицията.

 

В този ден за здраве се „къпят” и младите булки от свекървите си, но в домашни условия.Според традицията вечерта младите зетьове канят у дома на гости тези, които са ги „къпали” през деня.

 

С Ивановден се свързват обредите, посветени на вярата в чудодейната здравеносна сила на водата. Къпят се всички именици, както и сгодените, булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден.

 

Община Несебър подкрепя местните празници, които са в основата на културния й календар, стреми се да ги съхрани за поколенията, като насърчава приемствеността, познанието за родовите традиции и памет.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Новият областен управител Стойко Танков: Чувствам се подготвен за поста
  06.01.2022 12:53      

Първо сме бургазлии, след това сме представители на политически партии, заяви той Силвия