Четвъртък, 07 Апр 2022
    
Общество

Ръст на болните от COVID-19 деца

  06.01.2022 17:25  
Ръст на болните от COVID-19 деца

Ина ПЕТРОВА

Болните от коронавирус деца в Бургаско рязко са нарастнали в първите дни на годината. Добрата новина е, че малка част от тях са хоспитализирани и повечето се лекуват у дома.

93 малчугани са позитивирали тестове за COVID 19 само за последните три дни на  януари, сочи статистиката на здравната инспекция в града. „Докато на 3 януари сме регистрирали 5 заразени деца, на следващия те са 21, а на 5 януари са вече 67“, посочи главният секретар на РЗИ д-р Мариана Кофинова. Здравните власти отчитат, че 37 от тях са до 12 години, а 56 са във възрастовата група до 18 години.

Междувременно стана ясно, че част от учениците с коронавирус са засечени в училище. При тестването в първия учебен ден след празниците положителни проби при щадящите тестове дават 8 ученици. „Само три от тях обаче се потвърждават в лаборатория“, информира началникът на регионалното управление на образованието Виолета Илиева.

Наблюдението на специалистите е, че по-голямата част от децата карат леко заболяването. Макар и рядко, за някои се налага болнично лечение. В момента в единствения Ковид сектор за деца в региона – в областната болница в Бургас са настанени 11 деца. „Усеща се напрежението от тази поредна ковид вълна. Но още имаме свободни легла“, каза зам. директорът д-р Светослав Тодоров.

От РЗИ подчертават, че за момента не се налага разкриването на още Ковид легла. За областта към момента са осигурени 415, от които 243 са заети. „Това е 62% от леглофонда, ако се наложи в бъдеще имаме готовност за разкриване на допълнителни легла“, каза д-р Кофинова.

Експертите отново призовават родителите да помислят за варианта ваксинация на децата си, като начин да ги предпазят от усложнения. Данните до момента показват, че 130 деца до 18 години от Бургас и региона са ваксинирани срещу коронавирус. Сред малките от 5 до 11 години, чиято ваксинация започна преди дни, все още няма голям интерес. Към 6 януари с препарат срещу вируса са 14 малчугана. Имунизация с детски ваксини може да се направи в  ДКЦ 1 и 2, „Бургасмед“ и „Ел Масри“, след записване на място, телефон или в електронната система.  Графикът и контактите могат да се видят на сайта на РЗИ.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Новият областен управител Стойко Танков: Чувствам се подготвен за поста
  06.01.2022 12:53      

Първо сме бургазлии, след това сме представители на политически партии, заяви той Силвия