Петък, 08 Апр 2022
    
Айтос Спорт

Утвърдени клубове ценят таланта на айтоските борци

  07.01.2022 14:48  
 Утвърдени клубове ценят таланта на айтоските борци

Засилен интерес към възпитаници на айтоската борческа школа

"Клубове като нашия "захранват" спортните училища. Те приемат нашите таланти и ги развиват. От спортните училища доказалите се състезатели отиват в национални отбори с възможност да покажат какво са научили на световни и европейски първенства. Това са естествени процеси, които движат напред развитието на спорта". Това коментира пред НП президентът и треньор на клуба по свободна борба "Айтос" Ружди Ахмед по повод интереса на утвърдени клубове към айтоски борци.

Към петимата тийнейджъри, ученици в Спортното училище в Бургас, през тази учебна година айтоският клуб по борба "прибави" още двама - Кристиян Демирев и Михаил Мариянов. Сега двете ни момчета се борят с екипите на "Черноморец" - Бургас, редом до Ахмед Муталиб, Ерхан Себахатин, Габриел Демирев, Момчил Минчев и Радослав Филипов - всички възпитаници на КСБ "Айтос".

"Малко повече от десетилетие след възстановяването на клуба, вече имаме състезатели на световно и олимпийско ниво. В нашия клуб правим най-трудното - работим с поготвителни групи, имаме деца на по 4-5 години. Учим ги на азбуката на свободната борба. От дълги години реализираме проекти, за да съберем повече деца в спортната зала. Не всеки от тях ще стане шампион, но със сигурност спортът ще го предпази от "лоши навици", казва още Ружди Ахмед. И с право се гордее, защото и "отборът" на айтоските борци в ЦСКА в края на 2021 г. вече наброява седем състезатели. "Доскоро бяха петима - Октай Ружди, Алиш Алиш, Борислав Петков, Михаил Живков и Захари Живков. Тази година "новите" айтоски борци в ЦСКА са двама - Валентин Борисов - категория 80 кг и Виктор Станчев - категория 47 кг. Треньорите са ги набюдавали на състезания и са усетили, че имат талант за борбата. Така се случи, че вече седмина айтозлии защитават честта на ЦСКА. Много се гордеем с тях", разказва президентът на КСБ "Айтос".

Възпитаници на айтоската школа има и в други клубове. "Нивото им на подготовка е високо, защото постоянстваме в желанието да създадем отлични състезатели. Освен това, проектите ни дават отлична възможност за селекция на най-добрите и най-борбените деца. „Отглеждаме“ ги с години и искаме да ги научим на всичко, което знаем за борбата. Благодаря на треньорите и родителите, защото резултатите на клуба са плод на общите ни усилия", казва доволен от постигнатото през 2021 г. Ружди Ахмед.

И въпреки че тренират в нови клубове, нито един от борците не е напуснал тренировъчната зала в Айтос. "Идват в залата да тренират, участват и в състезания с екипа на КСБ "Айтос", учат по-малките и им помагат", не без гордост казва треньорът. И гледа с надежда към 2022 г., в очакване на повече състезания и по-малко мерки, защото "и най-талантливият състезател няма как да успее, ако няма къде да покаже таланта си".

НП

 

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Новият областен управител Стойко Танков: Чувствам се подготвен за поста
  06.01.2022 12:53      

Първо сме бургазлии, след това сме представители на политически партии, заяви той Силвия