Четвъртък, 07 Апр 2022
    
Бургас Крими Созопол

Апелативният съд потвърди присъдата на брат, причинил смъртта на сестра си

  06.01.2022 15:32  
Апелативният съд потвърди присъдата на брат, причинил смъртта на сестра си

Апелативен съд – Бургас потвърди присъдата на Борислав С., признат за виновен в причиняване по непредпазливост на смъртта на сестра си, вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда, чрез удари с ръце в коремната област. Престъплението е извършено в имот в Созопол на 17.06.2018 г.

 

Борислав С. е осъден на три години „лишаване от свобода“, което наказание е отложено за изпитателен срок от четири години. Съдът е определил на подсъдимия пробационна мярка „Задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от една година и шест месеца.

 

Делото се разглежда за втори път от въззивната инстанция. С решение от 21.08.2020 г. Бургаският апелативен съд е потвърдил изцяло присъдата на окръжния съд. Решението е обжалвано пред Върховния касационен съд от подсъдимия, като с решение от 01.02.2021г. върховните съдии са отменили акта на втората инстанция и делото е върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав.

 

При настоящото ново въззивно производство, Бургаският апелативен съд, спазвайки задължителните указания, дадени с отменителното решение на ВКС, е допуснал назначаването на комплексна съдебномедицинска експертиза в състав от лекар – специалист по съдебна медицина, лекар – гастроентеролог и лекар - хирург, чието заключение е било изслушано в хода на проведеното въззивно съдебно следствие.

 

След осъществената служебна проверка на присъдата на Окръжен съд – Бургас, въззивният състав e заключил, че в хода на наказателно производство и при постановяване на присъдата не са допуснати нарушения на процесуалните правила, които да представляват основания за отмяна на присъдата и връщане на делото за ново разглеждане на първоинстанционния съд.

 

Въззивният съд се е присъединил към заключението на първия, според което събраните доказателствени източници, установяват по безспорен начин възприета от двете съдебни инстанции фактическа обстановка по спора.

 

В решението си апелативният съд обстойно обсъжда заключенията на двете еднолични съдебномедицински експертизи, както и заключенията на вещите лица, изготвили повторната комплексна съдебномедицинска експертиза, назначена в настоящото въззивно производство.

 „Категоричен е експертният им извод, че леталният изход на пострадалата е настъпил поради причинените й травми, като ударите са й били нанесени точно на увреденото от тежкото чернодробно заболяване място – в коремната област, където се намира черният дроб“ - посочват в решението си апелативните съдии. Вещите лица са изключили тази травма да е получена при падане или при подскок, или да е резултат от естественото развитие на болестния процес. Изказали са становище, че отказът на пациентката да постъпи в болница и забавеното поради това лечение са отнели и минималните шансове за спасяване на живота й. Изтъкнали са обаче, че и при своевременно оперативно лечение на пострадалата, пак е могъл да се получи същия смъртен резултат.

Според въззивната инстанция авторството на престъплението в лицето на подсъдимия е безспорно доказано.

 

Заключението, че по отношение на тежката телесна повреда Борислав С. е действал с евентуален умисъл, апелативните съдии са намерили за правилно. Подсъдимият е допускал, че нанесеният юмручен удар би могъл да нарани тежко сестра му, но въпреки това я ударил в коремната област.

„Правилен и обоснован е изводът на първата инстанция, че смъртта на пострадалата като резултат от деянието на подсъдимия не се е включвала в умисъла му, защото нито е целял пряко този резултат, нито е допускал неговото настъпване, но е могъл и е бил длъжен да предвиди, че от агресивните му действия спрямо жертвата е възможно настъпването и на смъртта й. По отношение на смъртта на пострадалата подсъдимият е проявил непредпазливост, която се е изразила в небрежност – той е могъл и е бил длъжен да предвиди възможното настъпване и на смъртта“ – се казва още в решението на Апелативен съд – Бургас.

 Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд на РБългария.

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Новият областен управител Стойко Танков: Чувствам се подготвен за поста
  06.01.2022 12:53      

Първо сме бургазлии, след това сме представители на политически партии, заяви той Силвия