Четвъртък, 07 Апр 2022
    
Созопол

На Богоявление в Созопол младеж предложи брак на любимата

  06.01.2022 14:06  
 На Богоявление в Созопол младеж предложи брак на любимата

Отец Димитър хвърли тази година в морето Светия кръст. Той попадна много навътре, но групата от 8 младежи успя да доплува до мястото, а най-бърз се оказа Веселин Стамболиев, който се гмурна, извади кръста и го издигна високо над главата си.

Спазвайки старата созополска традиция, той счупи кръста на две и хвърли едното парче още по-навътре. Смелчаците отново се хвърлиха в морето, за да спасят и второто парче, но късметът се усмихна на боксьорът Петър Драганов, който за втори път спасява второто парче от кръста на богоявленския ритуал, разпространиха новината в социалните мрежи..

Още нещо изненадващо се случи в този момент. Двама от плувците понесоха на ръце девойка, а един от участниците - Никола пристъпи към нея и й предложи брак. Младежите бяха поздравени с бурни аплодисменти от всички присъстващи, благословени от отец Димитър и поздравени от кмета на Созопол Тихомир Янакиев. Кметът отправи специални поздравления и към участниците в ритуала и връчи парична награда, осигурена от Община Созопол на първенците и на останалите плувци. Здраве и благополучие им пожела председателят на Общински съвет Созопол Георги Пинелов и подари икони на двамата спасители на богоявленския кръст.

Богоявление започна с празнична света литургия и велик водосвет, отслужени от отец Димитър в храм „Св. Георги Победоносец“. След службата традиционното литийно шествие, предвождано от отец  Димитър, отец Андон, кметът Тихомир Янакиев и председателят на общинския съвет Георги Пинелов премина през града под звуците на камбанен звън и бе посрещнато от жители и гости на града на централния плаж.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Новият областен управител Стойко Танков: Чувствам се подготвен за поста
  06.01.2022 12:53      

Първо сме бургазлии, след това сме представители на политически партии, заяви той Силвия