Неделя, 23 Яну 2022
    
Айтос Общество

20-годишният Димитър спаси кръста на Богоявление в Айтос

  06.01.2022 11:00  
20-годишният Димитър спаси кръста на Богоявление в Айтос

Топлото време събра стотици около бента в парк "Славеева река"

 

 

 

20-годишният Димитър Димитров Димитров хвана кръста на Богоявление в Айтос. Димитър се оказа най-бърз от общо 11-те смелчаци, които се потопиха в студените води на река "Славеева" в парк "Славеева река".

Тази година Димитър Димитров се хвърля за кръста за трети път. Заради ковид не скачал само през 2021 г. Ще навърши 21 години след дни, студент е по педагогика, физическо възпитание и спорт във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" и е страшно горд с успеха си. "Изключително щастлив съм, че успях. Пожелавам здраве и късмет на айтозлии! Сигурен съм, че годината ще е по-добра", заяви младежът, веднага след като излезе от бента, за да подаде кръста на отец Серафим Димитров.

Тази година много граждани и гости на Айтос дойдоха в храм "Св. Йоан Кръстител", където рано сутринта о. Серафим отслужи Света Литургия и Велик Богоявленски водосвет. Свещенослужителят отправи пожеланиета си към миряните и ги поръси със светена вода.

След водосвета 11 айтозлии, заредени с много адреналин, на възраст от 18 до 50 години заявиха готовност да скочат за кръста. Към бента ги поведохаа о. Серафим и кмета Васил Едрев. Топлото време събра около стотици около водоема.

Богоявленският празник продължи в Архитектурно-етнографския комплекс "Генгер". Вдигаха се наздравици за празника и за по-успешна нова година, нареди се и  традиционното Богоявленско хоро.

Кметът Васил Едрев поздрави айтозлии и имениците, благодари на смелчаците за куража да спасят кръста и им връчи парични награди. "Казват, че ако времето на Йордановден е сухо, това е знак за плодородна година! Вярвам, че ще е така! Вярвам, че сме загърбили лошите дни. Нека 2022 г. да е здрава за всички граждани и за децата на община Айтос", каза още градоначалникът на общоградския празник в "Генгер".

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя
  22.01.2022 11:31      

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона сигур