Четвъртък, 29 Сеп 2022
    
Бизнес Бургас

Хлябът в Бургас поскъпва с 18% преди Коледа

  22.12.2021 09:43  
Хлябът в Бургас поскъпва с 18% преди Коледа

Ина ПЕТРОВА

Още преди коледните празници в Бургас ще купуваме по-скъп хляб. Очакванията са повишението да достигне до 18%. В бранша казват, че не могат да издържат на високите сметки за ток и са принудени да компенсират повишените си разходи. Брашното също се купува по нови цени, като тонът му е вече 1000 лв. През есента вече имаше един скок, като насъщният тогава поскъпна с около 30 стотинки.

Всеки производител сам ще определи с колко сега да повиши цената на хляба, в зависимост от разходите и себестойността на продукцията си. Очакванията в бранша са това да се случи още преди предстоящите празници.

„Никой от нас, производителите, не може да си направи калкулации, защото сметките за ток идват 20 дена след като месецът е приключил. Пролетта моята фирма плащаше 15 000 лв., сега плащам 60 000. Заедно с помощите, които изплатиха за два месеца, последната ми сметка е 32 000 лв.“, казва Димитър Людиев, който оглавява Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас. Фирмата му е на пазара вече 30-а година, но признава, че сегашната ситуация е най-критична. Казва, че ползва кредит, за да може да си плати сметките за ток. Свободният пазар на електроенергия изненадва фирмите с различна цена на тока всеки месец. „Дори и да продължат помощите от държавата, ние пак не можем да издържим. За съжаление увеличението на хляба е единственият възможен вариант. Ако се запазят сегашните цени на тока и дори държавата да продължи да помага, калкулациите за моята фирма показват увеличение от 18%. Наясно сме, че клиентите няма да са доволни, но ситуацията е много тежка“, посочва Людиев.

В бранша разчитат държавата да продължи с изплащането на компенсациите за ток за бизнеса. В момента те са 110 лв. за мегават час електроенергия. Хлебопроизводителите смятат, че те дори трябва да се повишат. Държавата можела да помогне и като даде възможност чрез различни европрограми бизнесът да изгражда фотоволтаични панели за собствени нужди.

 


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати

Мнения

Мнения
Радев за напрежението с Русия: Премиерът да свика заседание на МС
  30.06.2022 22:04      

Във връзка с възникналото напрежение в отношенията ни с Руската федерация призовавам министър-пре