Петък, 18 Мар 2022
    
Общество

Задължителен PCR за пътуване в 3 от 26 страни в ЕС

  17.12.2021 13:05  
Задължителен PCR за пътуване в 3 от 26 страни в ЕС

Пътуването до три от 26 страни в Европейския съюз (ЕС) - Гърция, Ирландия и Италия, за коледно-новогодишните празници ще бъде възможно единствено след представянето на отрицателен резултат от PCR, показа справка на „Монитор“ в сайта на Министерството на външните работи (МВнР). Така българите, решили да пътуват до някоя от тези страни, ще се наложи освен със зелен сертификат да разполагат и с резултат от COVID тест.

Задължителното изискване за PCR тест в Гърция ще влезе в сила на 19 декември, съобщават гръцките медии. То ще бъде прилагано на всички гранични пунктове на страната - летищата и сухопътните граници, и обхваща ваксинирани и неваксинирани граждани.

Вчера до късно очакваха разяснения относно условията за влизане на децата. Поредното затягане на мерките в южната ни съседка е вследствие на потвърдените случаи на коронавирусния щам Омикрон – те са засечени на остров Крит и в област Атика, трима заразени са регистрирани и на полуостров Пелопонес. Въпреки новите здравни разпоредби родните туроператори продължават да предлагат пакети за празнични пътувания до южната ни съседка. Според една от офертите 5-звездната ваканция на остров Лефкада ще ни струва малко под 350 лева за 3 нощувки със закуски на блок маса. В пакета е включена още празнична вечеря, използване на вътрешен басейн и джакузи. Уловката в случая е, че ще трябва да използваме собствен транспорт.

Оказва се, че Гърция далеч не е единствената страна, която въвежда подобни противоепидемични мерки по своите граници. Така например в Ирландия всички лица, пристигащи в страната от чужбина, които са били ваксинирани срещу COVID-19 или са преболедували заразата, също ще трябва да представят отрицателен резултат от антиген или PCR тест. Това обаче не спира ентусиастите за самолетна ваканция до Дъблин

да направят своята резервация за коледните празници. Цената на 4-дневна самолетна почивка е почти 1000 лева. В нея влизат 3 нощувки със закуски в тризвезден хотел и панорамна обиколка на Дъблин с местен екскурзовод.

По информация на посолството ни в Рим пък, считано от 16 декември 2021 г., условие за влизане в Италия за българите ще бъде представянето на отрицателен тест за всички пътници - независимо дали са ваксинирани, или преболедували.

Данните на МВнР разкриват още, че зеленият сертификат, който удостоверява, че сме имунизирани, прекарали болестта или тествани за коронавирус, е „вход“ за общо 24 от страните - членки на ЕС. По граничните пунктове на половината от тях ще ни поискат и PLF форма за идентификация, в която всеки турист вписва своите лични данни, пункт или летище, през което ще влезе в страната, а също и информация къде ще пребивава по време на престоя си.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати