Сряда, 16 Мар 2022
    
Бургас Култура

Искат по-ниски наеми за културни събития

  15.12.2021 11:14  
Искат по-ниски наеми за културни събития

Ина ПЕТРОВА

Организатори на културни събития, които ползват общински зали, настояват наемите им да бъдат намалени наполовина. Те се оплакват, че трудно се справят с ковид кризата и последвалите ограничения. А въвеждането на зеления сертификат е довел до съществен отлив на публика.

Те подчертават, че сега продажбата на билети се осъществява само за притежателите на сертификат, а нямат право и не искат да натоварват зрителите с допълнителни разходи за PCR.

„В Бургас няма толкова ваксинирани хора, особено от интелигенцията. Хората имат някакви опасения, това си е тяхно право. Затова и имаме толкова малко зрители“, казва Галя Петкова от „Арт Мелпомена“.

Тя пояснява, че продажбите на билети за театрални постановки в залата, която ползват в НХК, е на 50% по скица. „Затова и мисля, че за да оцелеем и да се развива изкуството, трябва и наемите да се намалят на 50%“, посочва Петкова. Тя и колегите й не се обявяват срещу въведените противоепидемични мерки, но смятат, че точно сега е моментът да бъдат подкрепени.

„Това е спад в цяла България, не е само в нашия град. Ние се молим по един спектакъл на културна институция да има. Театрите станаха като галерии. От септември е много трудно при нас“, казва мениджърката.

Тя е изпратила писмо до Общинския съвет с искане за намаляване на наемите. Предстои то да бъде разгледано на заседание на Комисията по култура.  


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати