Неделя, 23 Яну 2022
    
Поморие

Традицията повелява: Литийно шествие и осветен рибен курбан в Поморие и Ахелой

  06.12.2021 15:52  
Традицията повелява: Литийно шествие и осветен рибен курбан в Поморие и Ахелой

Днес православният свят почита паметта на Свети Николай Чудотворец. Освен покровител на търговци и банкери, светецът е закрилник и на всички моряци, пътешественици и рибари.

В Поморие и Ахелой празникът започна с литургия в църковните храмове. Литийно шествие, под съпровода на дамски хор „Благовестие“ с диригент Йорданка Туджарова, премина от храм „Свето Рождество Богородично“ до Рибарско пристанище – Поморие. Всички плавателни съдове, през които шествието премина, бяха благословени за здраве и берекет на техните собственици, а в памет на тези, които вече са си отишли, в морето бяха хвърлени венци и цветя.

Кметът Иван Алексиев, председателят на общински съвет Поморие Адам Адамов и заместник-кметовете Янчо Илиев и инж. Кунчо Гайдов уважиха мероприятията и в двата града с излаз на морския бряг. “Нека Св. Николай Чудотворец бди над вас и семействата ви, а всички рибари да се връщат живи, здрави и с пълни лодки. След Гергьовден, за всички нас, хората, родени на морския бряг, Никулден е сред най-обичаните и тачени празници. На всички именици желая здраве и късмет.”, каза кметът Алексиев.

И тази година традицията на Никулден бе спазена, като за здраве и благополучие на всички бе раздаден осветен рибен курбан.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя
  22.01.2022 11:31      

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона сигур