Петък, 04 Мар 2022
    
Приморско

Богата програма за Никулден в Приморско и Китен

  03.12.2021 17:37  
Богата програма за Никулден в Приморско и Китен

Никулденските тържества в Приморско ще започнат с празнична Света литургия.  Нейното начало е от 9:00 часа в църквата „Св. св. Кирил и Методий“. Ще я отслужи отец Гавраил в чест на покровителя на морето и за благоденствие на Приморско.

За час по-късно е предвидено да тръгне традиционното литийно шествие към пристанището, където в морето ще бъдат хвърлени венци в памет на загиналите моряци и рибари. Венци ще бъдат положени и на паметната плоча на загиналите рибари от далян „Кондрус“ в морската градина .

От 12:00 часа пред сградата на Общината в Приморско също по традиция ще се раздава осветена рибена чорба, печена риба и вино.

На 7 декември празничната програма ще продължи от 17:30 часа в центъра на града, където на малките приморчани ще бъде представен спектакъла „Коледни искри“. И ще бъдат запалени  коледните светлини. С това ще се постави начало на отброяване дните до Рождество и Нова година.

Красива светлинна заря ще сложи финалните щрихи на Никулден в Приморско и ще даде старт на Коледните и Новогодишни празници.

За Никулден усилено се готвят и в Китен. Програмата там ще започне от 11:00 часа с литургия в храм „Възнесение Господне“.

В 12:00 часа ще бъдат хвърлени венци на пристанището в памет на загиналите моряци и рибари.

Половин час по-късно ще бъде извършено освещаване на рибен курбан, печена риба и вино, с които ще бъдат почерпени жителите и гостите на морския град.

Самодейните състави към читалището ще отправят своя специален празничен поздрав с програма, която ще започне от 15:30 часа, а коледните светлини в Китен ще грейнат в 17:30 часа.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Данаил Георгиев, бивш депутат: Правата на българите в Северна Македония са червената линия, която не трябва да се пресича
  30.11.2021 13:02      

„Отстъпихме достатъчно, от тук нататък топката е в тяхното поле“, заяви още т