Петък, 04 Мар 2022
    
Созопол

Популацията на котки в Созопол расте, търсят как да открият приют

  01.12.2021 15:45  
Популацията на котки в Созопол расте, търсят как да открият  приют

Домашни любимци стават улични, стопани не се нуждаят от компанията им

 

Моника ИЛИЕВА

 

 

Расте популацията на уличните котки в Созопол. Косматковците се разхождат и волно множат из полупразните зимни улици, което обаче се оказва проблем за някои от жителите на града. Въпросът бе повдигнат от Светлана Лулева, общински съветник, на провела се сесия в Созопол.

Лулева обясни, че фондация „Бездомни лапички - Созопол“ са поставили касички, похвално, за събиране на средства в търговските обекти в града. Със събраното кастрират котките и ги връщат обратно на улицата. Така обаче въпросът не намира своето хуманно решение. Тя отправи предложение към общинска администрация да се проучат възможностите за европейско финансиране, за да създадем приют за котки на територията на община Созопол. Лулева не пропусна да уточни, че през летния сезон, котетата са най-любими на руснаците. Братушките ги хранят, а ситуацията – неконтролируема.

Не е тайна, че по време на тоталния локдаун, миналия март, доста хора си взеха домашен любимец – котка. Оказа се, че желанието им да се сдобият с космата душица, приятел по време на изолацията, е краткотрайно. Точно тези решения-еднодневки доведоха до нашествие на бездомни котета. След края на тоталния локдаун, маса народ се отърва от компанията на любимците си, изхвърли ги на улицата. Така довчера домашните котки, изкъпани, сресани напарфюмирани и сити, се оказаха улични. Друга причина, нееднократно коментирана от експерти и също толкова нелепа, е че част от хората си внушиха, че коронавирусната инфекция се предава и през домашните питомци.

„Макар и да очаквам занижен бюджет в следващата година, мисля да отпуснем сериозна сума за кастрация на котки. Сумата заложена за тази, цитирам по памет, беше 10 хил. лева. Обръщам ви внимание, че кастрацията само на една котка струва 100 лева. Ясно е за колко ще ни стигнат средствата“, коментира кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Янакиев обясни, че гледа и куче, и котки, неотдавна са му отровили две котки. Твърдо заяви, че е отворен за предложението за приют. „Защо да нямаме приют, който да се превърне в център, даващ подслон на  бездомните котки. Този социален елемент не е за пренебрегване“, допълни той.

До приключване на дописката, в редакцията на „Черноморски фар“, се получи информация за три отровени котета на територията на град Созопол. Уличните обитатели са живеели на ул. „9 май“, в района на бл.3, в близост до хранителен магазин. Едното от тях, сивото, било изхвърлено от автомобил, преминаващ по съседната „Републиканска“, според потресени очевидци. Шаренка, най-малката, изоставена от майката, се присъединила сама към останалите. Черното е обитавало автомивка, но лош късмет го отвежда при останалите, за да се стигне до трагичния им край днес. Живеем в тежки времена и бездушието на хората отдавна е достигнало връхната си точка, милосърдие изцяло липсва. Редакцията ни призовава: Пазете домашните си любимци!

 

 

 

 

 

 


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Данаил Георгиев, бивш депутат: Правата на българите в Северна Македония са червената линия, която не трябва да се пресича
  30.11.2021 13:02      

„Отстъпихме достатъчно, от тук нататък топката е в тяхното поле“, заяви още т