Вторник, 22 Фев 2022
    
Бизнес Бургас

Тръгва големият ВиК проект за Бургаска област

  23.11.2021 17:28  
Тръгва големият ВиК проект за Бургаска област

Реконструират 158 км водопроводна мрежа

Дружеството подписа договор за заем с Европейската банка за възстановяване  и Развитие за  финансиране на своята част от него

Силвия Шатърова

Договор за заем с Европейската банка за възстановяване и развитие подписа ВиК-Бургас. Договорът е последна стъпка от започването на мащабния проект, а заемът е за финансиране на съучастието на бургаското дружество в проекта.

Общият размер на инвестицията е 459,3 млн. лева, като е разделена между ВиК оператора и оперативна програма „Околна среда“.

Подпис под договора с банката за първия етап от изпълнението на проекта поставиха нейният директор за България Анка Йонеску и инж. Ганчо Тенев - директор на ВиК-Бургас.

„Това е вторият проект, по който работим съвместно с ВиК-Бургас. Щастливи сме, че можем да подкрепим първата част на проекта и тази важна инвестиция за подмяна на водопроводна мрежа, надяваме се до края на следващата година да подпомогнем и втората част на проекта“, заяви госпожа Йонеску.

Най-мащабният проект на територията на Бургаска област предвижда реконструкция и рехабилитация на съществуващата ВиК инфраструктура, изграждане на нови системи в 30 селища с над 10 000 жители на територията на осем общини - Бургас, Айтос, Карнобат, Поморие, Несебър, Созопол, Приморско, Царево.

Дейностите включват реконструкция на над 158 км водопроводна мрежа и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на около 80 кв нова ВиК мрежа. Ще бъде построена една нова пречиствателна станция и реконструирани три стари, ремонтирани две за питейни води.

На 4 март бе одобрена безвъзмездната финансова помощ в размер на 145 731 800 лева за изпълнение на първия етап.

На практика след старта на проекта до дни започват дейности по реконструкция на мрежата в Бургас, Айтос, Карнобат, Царево, Китен и Лозенец. Предвидено е строителство на една пречиствателна станция в Карнобат, реконструкция на тази в Бургас, Меден рудник, Обзор. Ще бъдат реконструирани две станции за питейни води - „Камчия“ и „Ясна поляна“.

Във втория етап на проекта ще бъдат ремонтирани водопроводи в Несебър, Поморие, Обзор, Крайморие, Созопол, Черноморец.

Реализацията на втория етап се забавя, защото трасетата преминават през защитени зони. Това е причина Поморие да остане във втория етап, а не в първия. „Ако питате мен, трябваше да са първи, защото това е единственият град без резервоар“, заяви директорът на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев.

Цената на водата най-вероятно ще се повиши заради повишението на ел.енергията, която е скочила три пъти.

Заема от Европейската банка от ДКЕВР го приемат като амортизация.

С около 10 процента ще се намали загубата на вода. В момента в Бургас загубите на вода са около 50% и се водят като едни от най-малките в държавата.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество