Вторник, 22 Фев 2022
    
Бургас

Бургас ще си сътрудничи с Улсан - индустриалното сърце на Южна Корея

  23.11.2021 13:40  
Бургас ще си сътрудничи с Улсан - индустриалното сърце на Южна Корея

Официалната среща в Общината започна с минута мълчание за жертвите на АМ „Струма“

 

Моника Илиева

 

 

Бургас подписа Споразумение за побратимяване с град Улсан – индустриалният център на Южна Корея. Двата града предвиждат сътрудничество в областта на индустрията, образованието, културата. Срещата започна с минута мълчание в памет на загиналите при катастрофата на Автомагистрала „Струма“. „Преди началото, днес се случи една голяма трагедия в България, на АМ „Струма“ загинаха 45 души от Северна Македония, наша приятелска държава. Ще ви помоля с едноминутно мълчание да почетем паметта на жертвите“, заяви в началото на срещата кметът Димитър Николов. Сред официалните лица на събитието, освен градоначалниците на Бургас Димитър Николов и на Улсан Сонг Чул Хо, бе Зарица Динкова, заместник-министър на Външните работи на България и посланикът на Южна Корея у нас Н. Пр. Ли Хо-шик.

„За мен е чест и удоволствие да съм днес тук, в един от най-красивите и успешни български градове. Събитието е чудесен завършек на работата, която следва нашето правителство в двата си служебни мандата. Интензивно сближаване с Корея, с цел задълбочаване на нашите двустранни отношения в икономиката, образованието, културния обмен. Мога само да пожелая да имаме още много такива поводи да се събираме, да полагаме основата на съвместно сътрудничество и работата. Желая успех на двата града по отношение развитието на иновативната икономика, на новите технологии, на успешния бизнес и благодаря за успешната инициатива“, каза Зарица Динкова, заместник-министър на Външните работи на Р България.

Кметът на Улсан Сонг Чул Хо, демострира приятелското си отношение, след като започна с поздрав на български език. „Радвам се да се срещнем за втори път, след срещата ни в град Улсан  през 2017 г. Заради ковид ограниченията, днешното събитие беше под въпрос. Реализира се благодарение на вашите усилия от Бургас. Градовете ни имат много общо. И  двата са индустриални и пристанищни. Те търсят и нов двигател за развитие, освен вече съществуващите индустрии. Улсан е водещ в развитието на корейската икономика – индустриална столица на Република Корея. Фокусиран е в автомобилостроенето и корабостроенето, и нефтохимиеската промишленост. Към днешна дата подготвяме бъдещи проекти свързани с екоенергетика, сред които вятърни електроцентрали, водородна индустрия. Вашият град е силен в сектора на логистиката, базиран е до пристанище – най-голямото в България, на второто по големина Летище в България. Също така град Бургас е осъществил проекти за модернизация на градския транспорт, инфраструктура, система за пречистване на водата. Активно реализира проект за Смарт сити. Надявам се да общуваме и се срещаме по повод на обмен и сътрудничество в различни сфери – икономика, индустрия, култура и изкуство и образование“ заяви кметът Сонг Чул Хо, кмет на Улсан, Южна Корея.

Той изяви желание за бъдеща среща с представители на Община Бургас в Улсан, на която да бъде представен модел на динамични индустриални зони, нос Канджоу, където най-рано изгрява слънцето на Корейския полуостров. Отправи специална благодарност към заместник-министър Зарица Динкова, че днес присъства на церемонията по побратимяване на градовете.

Кметът на Бургас Димитър Николов акцентъра, че за жителите на Бургас, град Улсан, е най-добре развитият град в Южна Корея. Съчетание на развито корабостроене, автомобилостроене, химическа промишленост и високи технологии. „Благодаря на кмета Сонг Чул Хо, че въпреки трудностите покрай ковид пандемията, намери възможност да доведе своята делегация в Бургас, за да продължим сътрудничеството си, започнало преди четири години. След посещението ни в Улсан, 2017 г., се роди идеята за изучаването на корейски в нашите училища. До момента тринайсет паралелки, изучават корейски език, убеден съм, че това число ще расте в следващите години. Нашите изградени индустриални и логистични зони също са следствие на приятелството с Улсан, тъй като техни специалисти и наши експерти подготвиха планът за тях“, заяви Николов.

В заключение кметът на Бургас обърна внимание, че при визитата в Улсан, са се запознали с Центъра за технологично управление и управление на кризи, както и че е взаимствано от успешните им практики и са въведени. С решение на ОбС-Бургас е изграден бизнес коридор за инвеститори от Южна Корея, документи облекчават международните инвеститори.

„Черноморски фар“, припомня, че  Бургас и Улсан имат установени взаимоотношения от десет години, реализирани съвместни събития и активности в различни сфери. През 2018 г. бяха направени сериозни стъпки в побратимяването на двата града, бе подписан Меморандум за разбирателство.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество