Четвъртък, 17 Фев 2022
    
Бургас Култура

Началото: Богатата история на библиотечното дело в Бургас, разказана в изложба

  18.11.2021 13:24  
Началото: Богатата история на библиотечното дело в Бургас, разказана в изложба

 

„… Такова нещо няма, но се предполага да му стане дума при гласуване на идущия градски бюджет…”

 

Резолюция на кмета на Бургас в отговор на писмото на префекта на Бургаския департамент.

1 август 1885 година

 

През 1888 г. се основава Бургаската общинска библиотека, първият културен институт в града. От 1893 г. библиотеката се е помещавала в дюкяна на Чапкъноглу (Г. Чапканопулу), разположен на днешната улица „Св. св. Кирил и Методий“. След 133 години Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ се завръща на същата улица в новопостроения й дом, благодарение на Община Бургас, представлявана от кмета на града – г-н Димитър Николов, което позволи библиотечният фонд да се обедини и библиотеката да придобие онзи европейски облик, така необходим за всеки град, уважаващ и почитащ духовността и знанието.

В исторически план библиотеката е претърпяла стотици премествания, десетки обещания за единение до историческия 1 април 2021 година, когато не „на шега“, а реално… Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ - гр. Бургас се сдоби с така бленуваното обединение – обединението на духовността, книжовността и стремежа към познание в единен сграден фонд. Имотът се намира в зона с публични функции, с висока обществена значимост за град Бургас. Разположен е на около 100 м от морето и от центъра на града, между ул. „Средна гора“, ул. „Св. св. Кирил и Методий” и ул. „Оборище”.

Много доброволци, жители и гости на гр. Бургас подпомогнаха пренасянето на фонда от четирите стари сгради в новата. Акт, който поражда възхита и показва значимостта на знанието и книгите за жителите и ръководните органи на гр. Бургас.

Дали е съвпадение, или обрат на съдбата, но в периода, когато библиотеката се е помещавала на ул. „Св. св. Кирил и Методий“, е била отворена всеки делничен ден от 8:00 до 11:00 часа преди обяд и от 13:00 до 20:30 часа след обяд, а в празнични дни от 14:00 до 18:00 часа. И днес една от световните тенденции за определянето на библиотеката като „библиотека от четвърто поколение/място“ е факторът, свързан с работното време, което трябва да бъде съобразено с читателската (потребителската) необходимост. Това бе и причината да се въведе удължено (16-часово работно време) от 8,00 ч. до 24,00 ч., включително събота и неделя, от 1 юни 2021 г. Атмосферата, която цари в новия дом на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ - гр. Бургас, създава усещане за защитеност, като са реализирани всички необходими изисквания, свързани с комфорта на съвременния читател/ползвател – компютри, лесен достъп до художествена и научна литература, удобна мебелировка (зони за групова и индивидуално работа, оборудвана с пуфове, меки кресла, дивани, ергономични столове и бюра, а за най-малките библиотечни ползватели са обособени места, синхронизиращи пъстротата и светлината на техния мироглед). В днешния забързан ден, когато всеки миг е ценност, а достъпът до качествена и достоверна информация е необходимост, подобни пространства, в които да четеш на спокойствие и в късните часове, вече са факт.

Според Манифеста на ЮНЕСКО за публичните библиотеки: „… Обслужването в тях трябва да бъде физически достъпно за всички членове на обществото. То изисква добри библиотечни сгради, съвременни условия за четене и учене, както и съответни информационни технологии и работно време, удобно за ползвателите...”

Изградената модерна библиотека отговаря на изискванията на съвременния читател, тя носи в себе си усещането за свобода, простор и вдъхновение. „…Съчетанието между кестенявокафяво и зелено помага да се създаде специфичната атмосфера…“, която поражда онова усещане за защитеност. Красивите, открити, модерни и осветени пространства позволяват на всеки читател и гост на библиотеката да се разходи, да прелисти книгите в нея и да направи своите открития. Тук всеки може да намери себе си – дали в допира и мириса на старопечатните книги, дали в потапянето в интерактивния океан с добавена реалност, в решаването на викторини на магичния под, гледането на куклен театър, срещата с любими книги, слушането на музика за душата, свиренето на пиано или още хиляди чувствени възприятия. Безвремието в библиотеката е неизмеримо, защото, прекрачвайки прага на подобна институция, човек има цялото време на света да опознае себе си, чрез скритото познание в библиотечните документи, разположени на четирите етажа от цялата сграда.

Осигурен е лесен достъп за хора в неравностойно положение до всички пространства в сградата, до вътрешния двор, обвързан с прилежащата улична мрежа, изградени са санитарни възли за хора с увреждания на подходящи места, осигуряващи обслужване на всички нива и обекти в сградата, което позволява лесен и удобен достъп до библиотечните фондове от българска и чуждестранна литература – художествена, научна, научно-популярна и нетрадиционни носители на информация.

Със своя уникален дизайн библиотеката трудно може да остане незабелязана. Общата й площ възлиза на 3941 квадратни метра и разполага с 4 (четири) етажа: един подземен и три надземни етажа, от които всички са достъпни за посетители.

Изградената в по-голямата си част от стъкло, както отвътре, така и отвън, нова постройка на библиотеката е осеяна със стотици думи, които вдъхновяват или просто ни карат да се усмихваме като мотивират деня ни - „Библиотека“, „Солидарност“, „Духовност“; „Знание“; „Море“; „Бургас“; „България“; „Слово“; „Мъдрост“ „Култура“; „Древност“… Партерният етаж посреща със своята просторност, осветеност и различни по вид инсталации. Тук се помещават библиотечните книгохранилища и филиалът на Националната художествена академия, катедра „Графика“, която предлага обучение по специалностите рисуване, плакат и визуална комуникация, мода, книга, илюстрация и печатна графика, рекламен дизайн и др. в областта на модерните изкуства. Непосредствено до филиала са разположени полифункционални експозиционни площи. Осигурена е наслада за всички сетива: художествено изкуство, музика и книги. А подземният паркинг, разположен на същото ниво, е с възможност за паркиране на 20 моторни превозни средства, обслужващ жители и гости на Бургас.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Любопитно Мнения
Костадин Костадинов през 2017: Антиваксърството е умствена епидемия
  18.11.2021 15:09      

Костадин Костадинов през 2017: Антиваксърството е умствена епидемия – това пише настоящият