Петък, 11 Фев 2022
    
Бургас

Фирма подписа да доставя тестовете за ученици и изчезна

  09.11.2021 17:02  
Фирма подписа да доставя тестовете за ученици и изчезна

Единият от избраните от МЗ доставчици на тестове за учениците е избягал от България. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на пресконференция за въвеждането на сертификат за наличие на антитела. "Единият от доставчиците подписа договора и изчезна", призна той и посочи името му - "Булс найт" с произход от България, предава вестник Сега.

Въпросният доставчик е трябвало да достави половината от поръчаните миналата седмица тестове, или 200 хиляди теста. Кацаров коментира, че освен 200-те хиляди тества, доставени предните дни на училищата от единия доставчик, днес ще бъдат доставени още 80 хиляди теста, които ще стигнат за първо време. От думите му излиза, че за момента губим 120 хиляди теста, или поне не се знае дали и кога ще ги получим. Той не обясни смята ли МЗ да предприеме нещо по въпроса - да издири въпросната фирма, да търси обезщетение и т.н. Не стана ясно и дали МЗ е превело парите за тестовете на въпросния доставчик.

Министър Кацаров обяви и, че намерението на ведомството му е до края на седмицата, или до вторник другата седмица (първият учебен ден след изборите), да осигури цялото количество - 1.4 млн. теста, които да предостави на образователното министерство - разбира се, "ако някой като спомената компания не направи нещо подобно". От изявлението му следва, че МЗ е сключило още договори с други доставчици на тестове, но досега оттам не са съобщавали такава информация. Според Кацаров въпросните тестове би трябвало да стигнат за месец напред. "Тези тестове са само за деца", коментира още Кацаров.

По-рано от МОН посочиха, че учениците в 15 области на страната ще продължат да се обучават онлайн, докато пристигнат поръчаните от Министерството на здравеопазването още 200 000 щадящи теста за COVID-19. "Към този момент тези тестове не са налични в базата на БЧК в с. Лозен и няма информация кога ще бъдат доставени", признаха от МОН.

Сред тези 15 области са и Бургаска. Изчезналият доставчик е причината предварително обявеното пристигане на тестовете край морето да не се случи. Вчера Регионалното управление на образованието в Бургас цял ден чака тестове, но такива така и не бяха получени. Въпреки че там вече тече подготовка за тестването, повечето директори от областта са на мнение, че биха успели да се върнат в присъствено обучение най-рано другата седмица.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения