Вторник, 08 Фев 2022
    
Поморие

Дронове ще следят за чистотата на водите в Поморийския залив

  09.11.2021 14:07  
Дронове ще следят за чистотата на водите в Поморийския залив

Акт 16 очаква рибарският пристан

 

Моника ИЛИЕВА

 

 

Рибарското пристанище на Поморие е напълно изградено. Проектът е реализиран на 100% чрез приключването на втория етап от изграждането му. „Преминахме през държавно-приемателна комисия без никакви забележки. В момента чакаме Акт 16, за да се кандидатства за удостоверение за експлоатационна годност на цялото пристанище. Но пристанът е на 100% работещ. Има чернокоп, знаете, рибарите са постоянно в морето“, заяви пред „Черноморски фар“ Иван Алексиев, кмет на Поморие.

От думите му стана ясно, че освен рибната борса и работилницата за ремонт на двигатели, е изградено и хале, където да могат да се ремонтират плавателните съдове. „Когато не е риболовен сезон, хората могат да си изкарат лодките, но не на пристана, а в халето, не под дъжда или на вятъра, за да пуснат плавателните си съдове отново на вода, когато решат“, добави кметът.

Най-голямото предимство за поморийските рибари е, че е изградена бензиноколонка на пристанището. Придобивката е от изключителна важност за цялата рибарска общност. Тя се оперира от Общината, която сама доставя горивото, а цените са конкурентни, макар драстичното покачване в цените на горивата. Община Поморие се готви да закупи и зимна екипировка за цялата рибарска общност в града. „Подготвяме нещо, с което да помогнем на рибарите в тежкия им занаят, искаме да им закупим специални гумирани якета, топли, с които да могат да влизат зимата в морето, за да не им е студено“, поясни Алексиев.

Предстои да бъдат реализирани проекти по линията на Местната инициативна рибарска група (МИРГ). „Изключително много работим с местната рибарска общност. Радостното е, че има входиран проект от местното рибарско сдружение, който предстои да бъде одобрен. Ще го говорим, когато стане факт“, добави Алексиев.

За чистотата на Черно море, изключително важно, Общината е кандидатствала и е одобрена, а в момента е обявена процедура за закупуване на дрон. Чрез него ще се мониторират водите в Поморийския залив за опасни отпадъци и ще се следи за чистотата им.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
 Професор: Тестовете за антитела могат да се фалшифицират много лесно
  09.11.2021 10:42      

„Сегашният пик на смъртността при COVID-19 е в следствие на високата заболеваемост", з